Снимка: БГНЕС

България днес има уникалната възможност да се отърси от двусмисленото наследство. Страната ни е изправена фронтално пред неоспорими факти и неотменима необходимост да заяви позиция. Сега е моментът, в който България може да преодолее всички спирачки, започвайки от президента и минавайки през правителството.

Това заяви за БГНЕС дипломатът от кариерата Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на нашата страна във Вашингтон във връзка с дебата дали трябва да предоставим отбранителна помощ на Украйна, която се сражава срещу агресията на Владимир Путин.

Посланик Поптодорова е категорична, че с нежеланието да се помогне на Украйна българските политици, включително президентът Румен Радев, правят лоша услуга на България в бъдеще.

„При нас всичко е изнесено на показ – лашкане, колебание, включително позицията на президента. Бях обнадеждена, когато той каза, че можем да дадем бронежилетки и каски. После се оказа, че ще ги даваме само на българи. Кой ще пита и ще иска личните карти там на място, за да им даде бронежилетката? Това е стряскащо. Ако това е начинът, по който трябва да се промени една позиция, това е слаб начин, това е огъващ се начин“, заяви дипломатът и експерт по международни отношения.

Още по темата
Според нея накрая ще помогнем за спасяване на животи, но „след като сме изблизали солта, изяли сме боя и сме си платили жълтиците. Понякога си мисля, че тези стари български мъдрости не са случайни. Те показват манталитет, който явно не можем да превъзмогнем“.

Посланик Поптодорова подчерта, че вече сме изправени фронтално пред неоспорими факти и неотменима необходимост да се заяви и отстоява позиция във връзка с украинската трагедия.

„Сега е моментът, в който България може да преодолее всички спирачки, започвайки от президента и минавайки през правителството. Това трябва да е позиция спокойна, хладнокръвна и с изправена стойка. Сега имаме и много силен гръб зад нас. Няма нужда да сме Полша, Финландия, Швеция и др. Трябва да застанем и да кажем, че даваме на Украйна бронежилетки и каски. Това е знак, че България е на страната на Украйна не по мисионерски начин, а че сме политически с Украйна“, заяви тя.

Според нея, за съжаление, в България има твърде много зависимости, много натрупвания, които не са сравними с нито една друга държава и от региона, и от бившия соцлагер.

„За нас е уникална възможност да се отърсим от това двусмислено наследство, което ни преследва в много висока степен“, отбеляза посланик Поптодорова и добави:

„Затова е страшно важен куражът на тези хора, които са във властта, да могат да се опълчат и да застанат срещу тази инерционна зависимост. Тя е многогодишна. Тя е семейна, тя е влязла вътре в ДНК-то и по тази причина е толкова сложно у нас“, подчерта в интервю за БГНЕС посланик Елена Поптодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase