Снимка: БГНЕС

"Става ясно, че или българите с паспорт се страхуват да се нарекат такива в преброяването или тези, които манипулират преброяването отхвърлят българите като етнически контингент, което е абсурдно. Това, че не се афишират тези данни е крачка към ЕС, Северна Македония иска да прегази България и да премине през нея независимо от нашите възражения. Иска да влезе в ЕС със сила и резултатите от преброяването идват като добре дошли за македонското лоби в Европейския съюз. Това като при едно уж "проучване" в Русия, което показа, че около 80% от руснаците подкрепят Путин. Същото го имаме и в Република Северна Македония – потиснато малцинство, което не смее да се афишира. То се афишира извън Северна Македония, но не се афишира вътре", каза пред БНТ професор Христо Матанов.

Според проф. Христо Матанов е грешна тезата, че скоростното присъединяване на Скопие към Европейския съюз ще неутрализира влиянието на Русия в югозападната ни съседка - просто в ЕС ще има страна-членка, в която има силно руско влияние.

"Трябва да следваме политиката на Гърция, но не Преспанския договор, а поведението им – и САЩ, и целият свят да е срещу нас, трябва да устискаме, както Гърция. За съжаление, не виждам податки към такова поведение и според мен премиерът е готов на компромис." - каза проф. Матанов.

Още по темата

Резултатите от преброяването в Северна Македония говорят за репресия върху българското население там. Това заяви доц. Спас Ташев от института за изследване на човека и населението към БАН.

Той даде пример с конкретни сигнали:

"Имаме данни, че службите в Северна Македония са провели разговори с 26 лица, декларирали предварително, че ще се запишат като българи. Има около 132 000 души преброени служебно, а ние още преди преброяването алармирахме, че имаме данни за съществуването на списък със 700 български домакинства, за които е казано на преброителите да не ги посещават. При част от българите е изискван документ, с който да докажат че се чувстват българи - подобен документ не е изискван от представителите на другите етноси. И ако не представят такъв документ, не ги записват като българи. Има около 30 подадени сигнала за тази практика и само в 3-4 случая преброителят е върнат и е нанесъл корекции." - каза доц. Ташев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase