Снимка: БГНЕС/EPA

„По „Барселонагейт” проверките продължават за конкретни лица. Ще приключат, когато получим цялата информация. Не всичко, което идва от чужбина, идва с необходимата скорост. Всички сигнали и цялата информация се проверява, ако има обстоятелства, които не са били известни, ще бъдат проверени“. Това каза директорът на НАП Румен Спецов, по повод разследването за имоти на държавни служители в чужбина, след като бе изслушван от депутати, съобщи БГНЕС.

„Говорихме за това, което е подадено към НАП за проверка на базата на предварителна информация, която е изготвена от ДАНС до главния прокурор, има постановление за извършване на проверки на конкретни физически лица, които заемат висши държавни длъжности.

Още по темата

Проверките са приключили отдавна, защото писмата и конкретните случаи са през 2019 година, проверките са приключили през 2020 и началото на 2021. Не са установени нарушения. 38 лица са проверени и не е открито нарушение. Лицата, които са подадени към НАП за проверки е установено, че има разминаване между декларираното имущество, дохода и банковите сметки. Ще ви дам пример, дадено лице е било длъжно да декларира банкова сметка в чужбина с 10 000 евро, но тя не е декларирана и съответно КПКОНПИ установява това нещо, но в хода на проверката е установено, че са от друга конкретна дейност, което не означава, че са с неизяснен произход”, обясни директорът на приходната агенция.

„В НАП са дошли конкретни сигнали, които вече са били открити от ДАНС. Ние изследвахме техния произход. Ще се въздържа да посочвам лица“, добави Спецов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase