Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков посочи по време на срещата си с американския президент Джо Байдън "Турски поток" като корупционен инструмент.

"Дадох и примера за „Турски поток“, където е факт, че 3 млрд. лв. бяха изхарчени от нашите пари за тръба, която не можем да използваме и явно джиповете на (строителя) „Аркад“ се намериха в къщи като на (пиара на ГЕРБ) г-жа Арнаудова. Точно това е инструментът, работиш с политическата вихрушка, ако си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои проекти и го работиш през корупция“, разказа Петков след срещата си с Джо Байдън.

Не закъсняха и реакциите.

Обърнахме внимание на недипломатичния, остър и груб коментар от главата на българското правителство спрямо Президента на Руската Федерация Владимир Путин в контекста на реализацията на проекта по разширяване на българската газопреносна мрежа, продължението на газопровода "Турски поток" в България, написаха от посолството на Руската федерация у нас.

Още по темата
"Тръбопроводът стана най-големият инфраструктурен проект в България от 1974 г. (последен обект от този мащаб е АЕЦ "Козлодуй", изграден от съветската компания "Топлоелектропроект" съвместно с българската "Енергопроект"). Вместо елементарна благодарност за бързо и успешно реализиране на проекта, който е не само взаимноизгоден за нашите страни, но и е съдействал значително за засилване на енергийната сигурност в Югоизточна Европа и диверсификация на доставките на енергоносители, чуваме само безпочвени нападки", заявиха още от посолството.

"Балкански поток" е българска собственост. Премиерът Кирил Петков наясно ли е какво говори?", попита зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в ефира на БНТ.

Той е категоричен, че правителството не се справя с кризата и трябва да подаде оставка и отново повтори, че ГЕРБ поема курс към предсрочни избори.

"Системните партии трябва да преосмислят своето поведение и да се оттеглят от коалицията", призова Даниел Митов. Той се обърна към "Демократична България" като дясна политическа сила, която трябвало преосмисли участието си в правителството.

Според Митов българските позиции са отслабени в международен план.

"Нашата страна ще бъде принудена да засили източния фланг на НАТО. Но защо правителството не използва тази възможност да преговаря с нашите съюзници за модернизация на армията и противовъздсушната ни отбрана?", попита той.

По темата с руския посланик Елена Митрофанова, която си позволи обидни квалификации към страната ни, Митов заяви, че тя вече не е трябвало да бъде в България.

"Управляват ни хора, които не знаят какво да правят в такава кризисна ситуация, а това е опасно за страната", добави зам.-председателят на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase