Снимка: БГНЕС

Депутати от "Демократична България" - представители на партия "Зелено движение", внесоха в деловодството искане за изслушване в българския парламент на украинския президент Володимир Зеленски.

В мотивите на искането е записано, че целта е да се изяснят обстоятелствата около възникването на военния конфликт, ходът на преговорите между враждуващите страни и да се формира мнение у всеки народен представител каква помощ следва да предостави България на Украйна.

Един от вносителите - Владислав Панев, не изключи възможността за военна помощ, ако такава бъде поискана. "Трябва да сме наясно какви са основните нужди на Украйна. Мисля, че предложението на президента преди два дни за каски и бронежилетки е добра стъпка и инициатива", коментира той.

Председателят на правната комисия и депутат от "Продължаваме промяната" Милен Матеев очаква дебат за евентуална военна помощ.

"България в момента оказва и морална, и хуманитарна и всякакъв друг вид подкрепа, включително и за украинските бежанци. Ако има други искания, ще бъдат обсъдени", поясни депутатът.

Станислав Балабанов от ИТН коментира, че подобни искания минават през парламента. "Това, което имаме като информация към момента, е, че България не подготвя такъв вариант за доставка на оръжия в Украйна", изтъкна той.

Против изслушване на Зеленски се обявиха само от "Възраждане", съобщи БНР.

"Това е абсолютно несериозно и ние считаме, че няма нужда от подобни театрални изпълнения…По-интересно ми е да чуем другата позиция, защото нея не я чуваме", подчерта Костадин Костадинов.

От ГЕРБ подчертаха, че биха подкрепили всяка помощ за Украйна, а от ДПС очакват позицията на кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase