Снимка: БГНЕС

След като стана ясно, че две от партиите в управляващата коалиция имат свой кандидат за управител на БНБ, от ДБ и БСП призоваха за единство.

ИТН излъчи кандидатурата на Любомир Каримански, а ПП Анрей Гюров, а срокът за предложенията изтича днес.

Христо Иванов от ДБ настоя, че трябва да се постигне обединение в рамките на коалицията за нов управител на БНБ. Той увери, че ДБ няма да има претендент.

Още по темата
"Призивът ни е да се постигне обединение в рамките на коалицията, защото трябва ясно да осъзнаваме риска от излизане извън основния принцип на тази коалиция, който е постигане на общи мнозинства по важните въпроси. Управлението на финансовата система е фундаментален въпрос, ако по него допуснем разцепление на коалицията, ще бъде проблем", каза Иванов.

Той обясни, че ПГ на ДБ ще вземе решение зад коя кандидатура да застане, но според него не бива да се стига до това опозицията да има ключова роля при избора.

Според Румен Гечев от БСП най-добрият вариант при създалата се ситуация е да се постигне консенсус в коалицията.

"Добре е и трябва да има единна кандидатура, но всичко зависи от това какво ще се споразумеят тримата лидери.

Ако се окажат две или повече кандидатури, има два варианта - пленарната зала да гласува и някой от тях да събере 50+1 гласа, или никой да не ги събере и да започне нова процедура. Това няма да бъде добър знак, защото БНБ е много сериозна институция“, коментира той.

По думите му критерият при избора трябва да бъде професионализмът на новия управител на БНБ, защото в момента банковата ни система е стабилна, но въпреки това престоят важни неща като преговорите за еврозоната

"Повече от всякога е необходимо управителят на БНБ да бъде стабилен и добре подготвен", настоя Румен Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase