Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата у нас става 710 лв. от 1 април. За това се договориха социалните партньори на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Консултативният орган не успя да постигне пълно единодушие за нарастването на минималния месечен доход, който в момента е 650 лв.

"Няма нищо ново или драматично. Решението, което взе парламентът за Закона за бюджета, ще бъде въведено в сила с постановление на Министерския съвет", обясни след заседанието министърът на финансите Асен Василев, председателстващ НСТС.

Още по темата
Против увеличението се обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По време на дискусията заместник-председателят Кънчо Стойчев настоя да бъде въведена минимална работна заплата по икономически дейности, както и върху нея да не се начислява добавката, известна като "клас прослужено време".

Българската стопанска камара (БСК) също се въздържа от подкрепа за предложението.

"Причината не е толкова числото, а начинът на формиране на минималната работна заплата. Тя на практика беше гласувана в парламента със Закона за държавния бюджет. Днес беше донякъде безпредметно обсъждането на нейния размер", обяви Добри Митрев, председател на Управителния съвет на БСК, цитиран от БТА.

Подкрепа за повишаването на минималното трудово възнаграждение изразиха от Конфедерацията на труда (КТ)„Подкрепа“, но го обявиха за недостатъчно. „Инфлацията за февруари 2022 г. към февруари 2021 г. вече е 10%. Увеличението на минималната работна заплата, която трябваше да догонва средноевропейските нива, е под 10%“, посочи Ваня Григорова, икономически съветник към президента на КТ "Подкрепа".

По думите ѝ при преглед на данните се вижда, че покупателната способност при минимална заплата в страната е по-ниска от тази в други три балкански държави, намиращи се извън Европейския съюз – Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора.

Григорова каза, че по време на Тристранния съвет "Подкрепа" е настояла да се мисли още от сега за ново увеличение на минималното възнаграждение от средата на годината, когато се очаква да има актуализация на бюджета. „Настояхме минималната работна заплата при актуализацията да стане 50% от средната работна заплата, което към момента означава 840 лв.“, съобщи Григорова. Тя добави, че ако трябва да се съобрази с покупателната способност, минималната заплата трябва да достигне около 1000 лв. през средата на т.г.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Коментари Напиши коментар

104

Анонимен

преди 3 месеца

Рекет на един бизнес за сметка на други. Кога ще спрете помощите за хотелите и транспорта? Кога ще премахнете половината държавна администрация?

103

Анонимен

преди 3 месеца

Еха, най-сетне ще мога да прекарам 15 минути на Малдивите,ако ме таксуват като куфар в самолета.За връщане ще си направя сал.

102

Анонимен

преди 3 месеца

Ах каква щедра заплата, направо да си я пъхнеш някъде!