Снимка: Bulgaria ON AIR

От чисто процесуална гледна точка не разбрахме какво се случи - проверка ли се правеше, досъдебно производство в условията на неотложност ли се провеждаше. Второ - бяха нарушение доста правила, което донякъде компрометира цялата случка. Съобщението до медиите не съдържаше коректна информация. След като се допуснаха толкова много пропуски, едва ли вече има значение какво остана скрито. Няма убедителност пред обществото.

По този начин Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията коментира арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, както и последвалото им освобождаване без обвинения.

Още по темата

По думите му обществото трябва да бъде убедено, че има достатъчно доказателства, за да може тези хора да понесат отговорност. Бойко Рашков пък не трябвало да показва доказателства, а своевременно да ги изпрати в прокуратурата, смята Марков.

"Аргументът "неотложност" не издържа. Вътрешният министър можеше да уведоми прокуратурата, да извърши процесуално-следствени действия и когато прокуратура откаже да провежда разследване, тогава МВР има солидни аргументи, че има държавна институция, която прегражда процеса", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Според Марков няма пречка за свалянето на депутатски имунитети в случая. Самите депутати, които биха били въвлечени в подобни разследвания, имат интерес истината да излезе наяве. Нямат интерес да отлагат разследващите действия и да възпрепятстват процеса, убеден е гостът.

Марков е на мнение, че цялата публичност и дебатът след арестите крият риск да повлияят на хода на бъдещото разследване. Въпреки професионализма си служителите на съда и прокуратурата преди всичко са хора и може да се поддадат на обществения натиск, отбеляза той.

"Убеден съм, че Кьовеши не е казала: Искам резултати. Обръщам внимание на противоречивата комуникация, която от МВР и правителството опитаха да предложат на обществото, намесвайки Европейската прокуратура. Беше грешка. От изнесените факти по делото, като че ли по-скоро Специализираният съд и Специализираните изглеждат компетентни да поемат този случай", изтъкна гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase