Снимка: БГНЕС

Прокуратурата не повдигна обвинение срещу бившия премиер Бойко Борисов и пиарката му Севдалина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов. Според становището на Софийската градска прокуратура, няма достатъчно доказателства за да се предприемат подобни мерки. Малко по-късно стана ясно, че от МВР ще изпратят повторно на прокуратурата постановленията за ареста на Борисов.

"Случи се много голям гаф, който беше абсолютно безсмислен. Когато намесиш политиката в правото става голям проблем, не бива да се случва по този начин. Със сигурност можеше г-н Борисов да бъде повикан, той най-вероятно щеше да отиде, можеше тогава да му сложат белезниците. Това да се прави по нощите, да се съобщава по този начин на медиите, да се казва първо, че те са арестувани, пък те не са арестувани - си личи, че се е случило нещо, което не биваше. Има си някакво уважение, а те искат да покажат мъст", каза пиар експертът Нидал Алгафари в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите му от това действие губим всички ние, защото ставаме за резил пред целия свят.

"Арестът на Борисов е неочаквано събитие, особено направено по този начин. То доказва няколко неща - едно, от които е, че в България възмездие и справедливост няма как да има без реформа на прокуратурата. Никой не може да каже дали Борисов е виновен или не, дали той е корумпиран или не, но сигналите в тази посока в продължение на години са, че по-скоро отговорът е да. Усещането в обществото е, че в България корупцията по високите етажи на властта е факт, с който се сблъскваме всеки ден и начинът, по който се управлява държавата, включва сакове с пари, теглене на много пари в брой", коментира политологът Слави Василев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че корупцията в България ще остане ненаказана, докато институциите не се освободят от зависимостите, които ги държат.

"Единственият полезен ход на МВР в тези ситуации е да излизат с доказателства, публичност, информация, която да насочва вниманието на обществото в онази теза, която разследващите органи на МВР са събрали, за да може обществото да поставя все повече и повече натиск върху прокуратурата, защото нейното бездействие е очевидно. Тази битка ще продължи, надявам се МВР да покаже какви са доказателствата", подчерта Василев.

Нидал Алгафари коментира и брифинга на министър Рашков, в който той показа документите от МВР, на които няма входящи номера, защото са копия.

"Някой трябва да му обясни, че копие означава снимка или съвсем точен препис на нещо. Трябва да има и входящ номер. Останахме с усещането, че по-скоро има желание за мъст, а не желание за правова история и по закон да се върви. Всички говорят, че Борисов трябва да е в затвора, да приемем, че той трябва да е там, защото е корумпиран, крадец и ял малки дечица. Но по тази логика прокуратурата какво направи с нашия министър-председател за това, че той наруши най-висшия закон - Конституцията", посочи пиар експертът.

И според него не може да се говори за полицейска репресия.

"Желанието за възмездие не е просто Кирил Петков да се е събудил и да си е казал: "Сега ще вкарам Бойко Борисов в карцера за 24 часа". То е продължение на онези процеси, които започнаха миналата година и свалиха лидера на ГЕРБ от власт. И които процеси няма да свършат, докато не видим Борисов в затвора, защото тези, които застанаха начело на държавата, твърдят, че корупцията е била повсеместна. И докато тази корупция не се докаже - Бойко Борисов и неговият кръг от хора ще останат недоказани", добави политологът.

Според него трябват реформи.

"Коалицията няма да се разклати, защото Бойко Борисов и ГЕРБ продължават да бъдат онова лепило, което ги държат заедно все още. ГЕРБ нямат правилен ход, Борисов не би могъл в представите на абсолютно никого да се завърне като министър-председател. Откакто Борисов го няма, започнаха да се случват някои неща в България. Тази акция на МВР е една от тях", категоричен е Слави Василев.
Алгафари допълни, че БСП ще разклати коалицията, а ГЕРБ са сплотени.

БСП герб МВР арест конституция прокуратура корупция политика полицаи бойко борисов Кирил Петков Бойко Рашков слави василев Нидал Алгафари 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase