Снимка: Правителствена служба

Премиерът Кирил Петков и секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин разговаряха в Министерския съвет, като обсъдиха теми от интерес и за двете страни.

"Искам да благодаря на САЩ, че оказа подкрепа на България. В тази сложна ситуация никой не може да се защитава сам. Българското общество може да е спокойно, защото увеличаваме своите защити заедно. Искам да уверя всички и да сложа край на флашивите новини - не сме говорили за военна подкрепа по никакъв начин в Украйна, работим заедно за подкрепа на източния фланг, но нищо друго не е дискутирано", отсече Петков.

Лойд Остин също потвърди думите на премиера.

"Войната, която Путин започна, постави цяла Европа в риск. Няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност. Нашата сигурност е в колективната отбрана на съюзниците ни в НАТО. Ние сме НАТО", каза още Петков.

Той допълни, че САЩ ще предоставят една рота "Страйкър" на българската армия. Тя ще е под командването на върховния главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният командир да е българин.

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин бе категоричен, че ангажиментът към чл. 5 е непоклатим.

За мен е важно да съм тук лично в този момент от критично значение, за да осъдим безразсъдната агресия на Русия и да подчертаем нашата подкрепа за украинския народ, каза Лойд и отбеляза, че противно на очакванията руската агресия сплоти света.

Много важна стъпка е създаването на мултифункционална бойна група. Нашето партньорство с България никога не е било толкова силно, заяви още Лойд Остин и акцентира върху нуждата от оперативната съвместимост.

Коментари Напиши коментар

201

Истината

преди 10 месеца

Клиентите от Близкия изток ще могат да видят на живо комплексите С-350Е "Витязь" и 98Р6Е "Абакан"? към 11.2021г.. ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ ПУТИН, ЧЕ ВИ ОПРАВИ.

200

Лойд Остин

преди 10 месеца

Кирчо, няма нищо за обсъждане - нете питам, а ти казвам! Хев ъ найс дей!

199

Медийна Затъмнение

преди 10 месеца

От Руските медии аз разбирам че има про Руски митинг в София !!!! https://rusvesna.su/news/1647692187 няма как да подкрепям Украйна след като виждам каква анти Руска пропаганда се лее. Народа не е глупав !! Неможете да го баламосвате!!!