Снимка: архив, БГНЕС

“Най-накрая се действа, което е една много хубава стъпка“, коментира финансовият министър Асен Василев по повод на ареста на бившия премиер Бойко Борисов.

Той призова да се спре с рефрена за репресиите, защото става дума за действия на МВР и на съответните прокуратури.

Още по темата
Василев обясни, че операцията е по сигнала на бизнесмена Васил Божков и доклада на АДФИ от миналото лято, в който е посочено, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лв. заради бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на бившия министър на финансите Владислав Горанов.

„Това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха предприети никакви действия, за да защитят тези 555 млн. на данъкоплатците. Най-накрая виждаме поне една малка стъпка в тази посока“, каза той.

„Радваме се, че тези действия, макар и късно, се предприемат“, допълни Василев.

Според него не става дума за политическа чистка.
 
„За да има политическа чистка, трябва някои от тези лица да е във властта, а нито едно от тези лица не е във властта. Знаете ли какво е репресия? Хайде да си говорим за репресия, искате ли? Репресия е, когато студентите ги бият, зад колоните на МС. Репресия е, когато оковеш човек и пет часа го държиш с белезници на площада, за да го гледат всички и да го снимат всички. Това, което видяхте снощи, имаше ли такива кадри? Нямаше. Защо нямаше такива кадри? Защото полицията си върши работата по закон“, отсече Василев.

Според него в действията на МВР няма никакво своеволие - има наложена 24-часова мярка за задържане, но няма изтекли кадри от пресцентъра на МВР как разни хора се унижават.


Той заяви, че пиарът на Борисов Севдалина Арнаудова, преди да бъде арестувана, е говорила половин час по телефона.

Вицето отрече, че целта на арестите в момента е отклоняването на вниманието от искането България да даде оръжия на Украйна, както твърдят от ГЕРБ.

„ Държавата не може да даде един пирон без подпис на Министерство на финансите. В Министерство на финансите не е постъпвало такова искане под никаква форма за каквито и да е оръжия“, настоя той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase