Снимка: БГНЕС

Твърдо и категорично сме решили държавата да се бори със спекулата. Това заяви по повод истерията около цената на олиото Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката. Тя беше гост в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ.

Още по темата

Абсолютно изкуствено създадено напрежение, подчерта вицепремиерът Нинова.

В България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година - тоест, предлагането е налице, нямаме дефицит на стока. Търсенето обаче се покачи, хората тръгнаха масово да купуват, няма как това да не се отрази на цената. Затова вчера отправих призив към българските граждани - тръгвайки към това, сами си вредим, обясни Нинова.

От 3 дни КЗП, КЗК, комисията за стокови борси и тържища проверяваме магазините в цялата страна. Има абсолютно изрядни тръговци, но има и много драстични случаи, посочи Нинова.

Например, в един магазин олиото е доставено с включено ДДС на жена 2,99 лева, а се продава на витрината за 5,99, това са 3 лева отгоре, които си е сложил търговецът. Тоест, има данни за спекула, което остро осъждам. Да се опитваш да трупаш печалби за ден два на гърба на хората е просто недопустимо, категорична е Нинова.

Тя посочи примери от държавите в ЕС, като заяви, че има меки мерки - проверки, наказания, с които сме започнали, но виждам, че Европа и светът тръгват и към доста по-драконовски мерки, допълни министърът на икономиката.

Нинова напомни, че България има право да задейства член 36 от Договора за ЕС, в който е записано, че при война всяка държава членка може да спре износа на основни продоволствени продукти.

Нинова припомни още, че преди 2 години, в началото на пандемията, когато е имало скок в цените на определени лекарства заради повишено търсене, от БСП са внесли законопроект за таван на цените, но тогава президентът Радев е наложил вето. Ако този закон беше приет, сега нямаше да се стигне до тази ситуация, смята вицепремиерът.

КЕВР е независима институция, нека да изчакаме решението им, заяви Нинова на въпрос за цената на тока.
Надявам се цената на бензина да не мине 3 лв. Предстои ни обсъждане. Както знаете, предстои актуализация на бюджета и ни предстои такъв разговор, обясни Нинова.

Виждам, че и Европа, а и партньорите в коалицията започват да се доближват до позицията на БСП за санкциите. Благодаря им, че проявяват разбиране, защото ние понякога сме коректир в тази коалиция, коментира още Нинова.

Времето показа, че тези санкции са вредни и за България, и за Европа, и за света и започна едно отрезвяване за тези хард санкции, които са удар за икономиката. И самият премиер Кирил Петков каза, че ние няма да подкрепим санкции, които България не може да понесе, коментира вицепремиерът.

Тя коментира и темата за несъгласието на БСП за изтребители от Нидерландия, които да охраняват въздушното пространство на България.

Няма пряка заплаха - защо да идват натовски сили и самолети да ни пазят? Това е причината, заяви Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase