Снимка: БГНЕС

"Въпорсът с партията е много особен. В българския дневен ред сякаш на мода е вождизма и всеки да казва "аз, аз, аз ще правя това". Моето скромно разбиране е, че партията се прави от хора. Когато едни хора търсят политическо представителство, когато има единомислие в тяхното виждане за държавата, в начина за справяне с проблемите, те се събират и правят партия. Ако аз успея да намеря такива хора, бих се включил в такъв процес, но нека не говорим за "аз", а за "ние", когато се стигне до там. Това, което съм казал публично е: "Когато му дойде времето и това ще се разбере".

Това заяви бившият военен министър Стефан Янев в интервю за bTV.

Хората, с които той би работил, "най-вече трябва да бъдат българофили".

"Нека да не бъдем "фили" и "фоби" в някакъв глобален смисъл, а да мислим за бъдещето на България, за запазването на държавността, нашата ценностна система и да ни има като българи", обясни той. "Имаме мълчаливо мнозинство, което не е представено в политическия живот, по-скоро в парламента, във властта т.е. талантите в тази голяма част от спектъра, непредставените, те са интересните", допълни Янев. И обясни представата си за партия: "Всичко зависи от "ние", не от "аз". Нека да бъде пробългарска, първо да види какъв е дневният ред, какви са националните интереси, от какво се нуждае този народ., от какъв тип защита. Като че ли забравяме основната криза - демографската, за нея се говори от доста отдавни и не правим почти нищо".

"БСП имат право да се притесняват от много неща. Но аз не съм казал, че съм тръгнал и не съм направил екип, който ще прави някакви рейдърски атаки и ще атакува една партия или друга, за да й вземе структурите. Те по-добре да се замислят за вътрешния си ред, вътрешнопартийния си живот", заяви Янев.

"Решенията на НАТО и ЕС са особен тип решения. Те се правят от национални държави, които имат своите мнения. Това, което през годините е правила България, е да изгради поколение от хора, които не са в състояние да защитят националните ни интереси по най-добрия начин. Напротив, те за по-лесно се съгласяват с общите платформи и на практика не защитават българския национален интерес", обясни бившият военен министър. 

"Не се чувствам като грешка в правителството на Кирил Петков", категорично заяви той.

"Премиерът Петков направи грешка - той не може да ме уволни, аз бях освободен от Народното събрание. Нека поработи по речника си. Исках да чуя дебата в пленарната зала", настоя Янев. Той разбрал, че ще бъде уволнен миналия уикенд с текстово съобщение на Петков. "Заради една дума да искаш оставката на министър не е сериозно", поясни Янев. 

Кирил Петков не е наясно как работи Министерски съвет и каква е неговата роля като премиер. Събитията са такива, че нямаме много време за проба-грешка, каза още той.

„Министър-председателят Кирил Петков е пръв между равни, всички министри са равни - той просто председателства този Министерски съвет. Напоследък, неразбирайки тази своя роля, той започна да говори как МС трябва да има единен глас, как всички трябвало да слушат него, как той можел да поема ангажименти, а другите не могат, което е неразбиране на материята“, заяви Янев.

Според него събитията са такива, че днес няма много време, за да се учиш в движение как се управлява държавата.

„Нека да му дадем още малко време, за да видим дали ще се научи“, каза Янев и подчерта, че „за съжаление, събитията са такива, че нямаме много време за проба – грешка“.

Според него оттук нататък българските граждани трябва да преценяват кое е правилно и кое не.

Попитан дали е наясно с причините и мотивите, поради които е бил освободен от премиера, Янев каза: „Въпросът трябва да бъде към Петков, защо той ме освободи като министър на отбраната. Нека той да го изясни, защото аз нямам яснота какви са мотивите, с които ме освободи“.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase