Снимка: БГНЕС

В света всичко се обърка, но не от вчера, не от миналата седмица. Това заяви пред БНТ президентът Георги Първанов (2002-2012).

"По-кротко на военолюбците, на България не ѝ подхожда ролята на ястреб", заяви Първанов.

За Украйна той препоръча помощта да бъде хуманитарна, с приема на бежанци, но не и с оръжие, което по думите му само ще създаде напрежение около нашата страна.

Коментира, че в Москва не възразяват срещу амбицията на Киев да са част от ЕС. Спорът е за това дали да са част от НАТО и преди всичко за въоръжаването и потенциалните заплахи за Руската федерация, каза Първанов.

По думите му трябва да се върви към обновяване на формата НАТО-Русия, омиротворяване и успокояване на света. Връщането на доверието може да бъде трайно решение.

Още по темата

По повод срещите си с руския президент Владимир Путин Първанов заяви, че това е било в конструктивен за България период.

"Аз го познавам от период, в който ние разумно, диалогично, конструктивно сме обсъждали и решавали проблемите", заяви Първанов.

Според него един човек няма да реши проблема, а трябва да се върне ситуацията, в която са се обсъждали и решавали световни проблеми. Припомни срещата от 2010 г. НАТО-Русия в Лисабон, когато са приети общи документи и американският и руският президент са общували много активно. Сега предизвикателствата са повече, надявам се нормалният диалог да бъде възобновен, заяви Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase