Снимка: БГНЕС

Депутатите освободиха от поста министър на отбраната Стефан Янев и избраха за негов наследник Драгомир Заков.

Новият министър на отбраната десега беше постоянният представител на България в НАТО Драгомир Заков. Той е с 20 години като дипломат в сферата на международната сигурност.

Още по темата

Премиерът Кирил Петков мотивира решението си да поиска оставката на Стефан Янев с изказванията му в последните седмици.

„Такива самодейни изказвания като „аз ако не съм министър, това правителство няма да е стабилно“, това правителство не може да е залог или вкарано в условност, на който и да е. Имаме ясна политика и всяка такава политика се взима във формата на четирите управляващи партии. Няма право да прави външна политика през фейсбук. Когато има обстрел и на наши сънародници това се нарича война, а не операции“, каза той.
 
По думите на премиера българският интерес не е да се снижим и да сме по-ниски от тревата.

Очаквано БСП, ПП, ДБ застанаха зад предложението на премиера.

Атанас Зафиров  от БСП отсече, че левицата няма да е партията, която ще хвърли страната в дълга политическа криза.

„Пред България стоят тежки предизвикателства и сега е нужно силно лидерство и ясно мнозинство. Няма как в такава обстановка премиерът, мнозинството и един от ключовите министри да говорят на различен език“, посочи той.

„Нека не се делим на русофили и русофоби, нека не спекулираме с морално остарели идеологии“, призова от парламентарната трибуна Андрей Гюров, председател на ПГ ПП.  Гюров подчерта колко е важно в условията на тази криза НАТО и ЕС да говорят в един глас.

„Ставаме свидетели на популистки действия и позиции, които имат за цел да уронят авторитета на нашата страна в името на тесни ретроградни интереси, чрез които се прокрадва идеята да се оправдае една недопустима за съвременната човешка цивилизация агресия“, отбеляза Гюров.

Той апелира в тези тежки за Украйна и цяла Eвропа дни да не се делим на русофили и русофоби, да не спекулираме с морално остарели идеологии, да загърбим популизма.

„Нека в името на българския национален интерес да се обърнем към разума и принципите на демокрацията и плурализма. Вярвам, че всички в Народното събрание споделяме тези принципи и ще имаме волята да отстоим позицията от нашата обща декларация“, заяви Гюров.

По думите на Гюров разпалването на война заради имперски интереси не може да бъде подминато. „Не сме против Русия, искам ясно да подчертая, но не можем да замълчим, когато руският президент нарежда нападение над независима държава, бомбардира цивилно население и разрушава градове. Руският народ също не иска война. Хората излязоха и казаха "не" на агресията срещу Украйна - от обикновени руски граждани до видни деятели на културата“, добави депутатът. 

„Третирайте нашия глас от ДБ днес като потвърждение на нашата подкрепа за това правителство, за това управление, за тази коалиция“, заяви лидерът на ДБ Христо Иванов. По думите му, този глас на ДБ е "като вот на доверие на това управление".

„Намираме се в радикално променена среда. Смяната, която днес обсъждаме, е резултат от тази радикална промяна, навлизаме в изцяло нова епоха“, коментира Христо Иванов.

По думите му, тази смяна е рязка, тя е адаптация на кабинета към една радикално променена реалност. Тази радикално променена реалност ще промени международните отношения, България и българската политика, започва и с промяна в кабинета. Тя започва и с необходимост да се борави внимателно с думите, посочи Иванов.

Опозицията рязко разкритикува властта.

Екатерина Захариева от ГЕРБ коментира, че по-малко от половин час преди заседанието на НС днес депутатите са разбрали от медиите, че предложението новия министър ще е Дагомир Заков, а не Тодор Тагарев.

„Явно Заков е приемливата кандидатура за президента и за БСП, каквато Тагарев не е била. Тази рокада в последната секунда буди няколко въпроса – имате ли изобщо коалиционно споразумение, защото според това, което наричате споразумение всяка партия определя своите министрите и докога Румен Радев ще определя министрите в правителството, той ви създаде, но и смените ли ще съгласувате с него?“, коментира  тя.

„За нас беше ясно от самото начало, че такава коалиция е неработещи, защото е безпринципна и досега нямате управленска програма. Няколко пъти опозицията ви спасяваше,ще ви спасим и днес, но това няма да е вечно“,отсече Захариева.

Кирил Петков й отгори: „С такива приятели не ви трябват врагове“.

Тома Биков отсече, че това управление е изчерпано на втория месец от съществуването си.

„В програмата си имате приоритети, които вече не са адекватни на ситуацията и вината за това не е ваша, но формулата на четворната коалиция е изчерпана“, каза той.  

Даниел Митов коментира, че в моменти на криза от правителство са очаква да взима сериозни и стабилни решения, да търси  национален консенсус, а то се е провалило в няколко отношения.
 
„Първо  - да идентифицира рано опасността за война близо на границите ни, въпреки че всички признаци за това бяха видни. Правителство е съставено от елементи, които са обединение единствено от неприязън към политически опонент. И до сега управляващото мнозинство, част от него, твърди, че не подкрепя санкциите срещу Русия, а премиерът ги подкрепи в Брюксел. Питам Петков как ще взима решения, които да съответстват на предизвикателствата, които предстоят? Правителството не успява да се справи и с високите сметки за ток, приехте бюджет, които ще ни лиши от перспективите от членство в Еврозоната и не отчита ефектите от войната в Украйна и е на практика безполезен“, каза той.  

„Днес трябваше да дискутираме оставката на цялото правителство, защото е нежно че то не е на висотата на очакванията“, отсече Митов.

Лидерът на „Възаждане“ Костадин Костадинов обвини правителството, че изоставя българите, като евакуира посолството и консулството.

Кирил Петков му отговори емоционално.

„Знаете ли колко жени и деца има в тези автобуси, които тръгнаха снощи, Вие като сте такъв мъж, защо не сте там да спасявате  хората, а не тук, да се упражнявате от трибуната в празна риторика. Снощи в 3 ч. Сме извозвали хората, жени, деца, защо не си в Украйна?“, скочи премиерът.

Крум Зарков от БСП се изказа против отстраняването на Стефан Янев. Той го определи като грешка.

„В такъв момент промяната на военния министър трябва да е много добре обмислена и обоснована. Матовите са недостатъчни, а обществената подкрепа, от която толкова много се нуждае управляващата коалиция, не намалее.
Създава се опасен за цялото правителство прецедент“, каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase