Доц. Боряна Димитрова. Снимка: БГНЕС

"Управлението се намира на кръстопът - обикновено правителствата се радват в началото на бурна обществена подкрепа и значителен период на толерантност, но днес виждаме скъсен хоризонт. Ако на едната страна на кръстопътя са политическите ресурси, то на другата стоят рисковете, които могат да предопределят много по-бърз обществен развой на настроенията", каза пред БНР доц. Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" във връзка с изследване на обществено-политическите нагласи през февруари, направено със средства на агенцията.

Тя подчерта, че инфлация има в икономиката, но и в политиката - "инфлация на думи, на очаквания и на ангажименти":

"Когато в политиката има инфлация, обедняват управляващите, защото този процес подкопава най-ценния им ресурс - доверието и подкрепата. Гръмко заявеният нов управленски подход се посреща със скептицизъм от хората. Не повече от 40% вярват, че той е факт. Дали в управлението влязоха компетентни хора? Също значителен скепсис по този въпрос от страна на хората. Бавно стартиращи реформи с противоречиви изказвания.

Още по темата
Външнополитически кризи с противоречиви сигнали от страна на управляващите и с противоречиво обществено мнение. Има сериозен разнобой между симпатизантите на управляващите партии кои действия на правителството подкрепят и кои не".

"Когато става дума за критики от най-високи равнища на държавата, трябва да виждаме и политически стратегии. В поведението на президента можем да разчетем две стратегии - едната цели да преинтерпретира неговата публична роля, а другата - раздалечаване между него и изпълнителната власт".

По думите ѝ хората са харесали заявките, с които правителството дойде на власт, но "да заявиш, все още не означава да убедиш".

"Един от основните критерии, по който общественото мнение ще съди в следващите месеци е дали заявените компетентност, ерудиция, желание на един нов и млад екип ще се покрият с убедителността и с познанията, с които ще могат да се идентифицират кризи и минимизират щети. Не бива да се подхожда с лековата самоувереност, каквато виждаме. Защото кризите са много по-трудни, отколкото начина, по който бяха дефинирани".

Коментари Напиши коментар

71

Въпрос

преди 1 година

Как да си го обясня - става все по-зле!

70

Анонимен

преди 1 година

всички сме в блатото оатавено от герп -12 години на пълни чекмеджете и беден народ!

69

Анонимен

преди 1 година

Нашият клоун, Просто Киро, дори 2 изречения не може да изговори свързано , без да чете !!! На какъв кръстопът се намирало правителството ? То се е набутало в блатото на Зеления чорап и всички начело с Просто Киро просто квакат !!! ( като крастави жаби)