Снимка: БГНЕС

Дървата за огрев ще поевтинеят с между 10 и 30%. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Стефан Бурджев в студиото на "Денят ON AIR".

"Поради високото търсене и регулярния добив се получи изкривяване на пазара. Цените отидоха рязко нагоре. Ние ще скъсим директно веригата на доставка. Ще изключим от веригата спекулантите и посредниците в тази тежка ситуация, за да задоволим нуждите и да намалим разходите на българите", заяви той.

Ще наблюдават добитата дървесина как се разпределя и как се търгува.

"Безпрецедентна икономическа инфлационна криза има в последните месеци. Огромен проблем е, че тази криза има начало, но никой не може да прогнозира кога ще бъде нейният край. В момента ние се опитваме да решаваме проблеми солидарно с производителите и техните бизнеси", посочи зам.-министърът.

Бурджев каза, че идеята е националната подкрепа за производителите да бъде обвързана с по-засилен контрол.

"Много би било важно да се намали ДДС-то на храните. Първо, почти ще се занули сивия сектор, второ - ние сме почти последната страна в ЕС, която има такава ставка на ДДС и трето - това би увеличило конкурентоспособността на българските продукти", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Бурджев посочи, че в коалиционното споразумение има кристално ясно нещо и то е, че трябва да развиваме ядрената си енергетика.

"Ясно е, че това може да стане чрез АЕЦ "Козлодуй" или АЕЦ "Белене", допълни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase