Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът създаде временна комисия за промени в Конституцията. Предложението за това дойде от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България".

Временната комисия ще обсъди възможностите за изменение в основния закон и ще търси съгласие от всички парламентарно представени партии. Вносителите посочват, че последната конституционна ревизия от 2015 г. не е изпълнила всички препоръки и не покрива съществуващите стандарти.

Комисията ще работи шест месеца.

ГЕРБ поиска комисията да бъде оглавявана от двама съпредседатели – един от ПП и един от ГЕРБ. Мнозинството обаче отхвърли предложението и заради това ГЕРБ отказа да излъчи свои представители.

"Положихме усилия, за да има конструктивен диалог и консенсус, не приехте подадената ръка, затова приятна работа", каза Десислава Атанасова.

ДПС също отказа да участва в комисията, както и "Възраждане".

От "Възраждане" се обявиха категорично против създаването на такава комисия.

"Временната комисия е напълно излишна и защото това НС няма такъв процент общество доверие, каквото е нужно за промени в най-важния закон на държавата", посочи Елена Гунчева.
 
Петър Петров от „Възраждане“ обяви, че не е чул нищо конкретно и това вероятно се дължи на липсата на консенсус в управляващата коалиция.

"Питам се тази временна комисия с какво ще се занимава – с анализи, със споразумения, както се занимава коалиционното споразумение. Конституцията е променяна 6 пъти и не случайно промените изискват, когато се прави обсъждане, да има една конкретика ,която управляващата коалиция не е задала и тази временна комисия ще е временен удар във въздуха, така както е ялова тяхната стратегия за съдебна реформа", коментира той.

Според Николай Дренчев от „Възраждане“ не е нито времето, нито мястото за „тази измислена комисия в това крайно неползващо се с недоверието на обществото и крехко мнозинство“.

Филип Попов от БСП отбеляза, че ниското доверие в съдебната власт налагат очакванията най -малкото да се отвори дебата и да се търси път за решаването на този проблем.

Христо Иванов от ДБ настоя, че е нужно да имаме съдебна власт, която се ползва с доверие, че ще осъществи реално правосъдие.

"Правосъдието трябва да се ползва от доверието на обществото. В момента българското правосъдие, особено прокуратурата, се ползва с нива на обществено доверие, които не им позволяват да изпълнят ролята си. България плаща висока цена, защото сме сред най- корумпираните страни в ЕС. Няма доверие от страна на европейските ни партньори към нас и това подтиска инвестициите, защото се възприема като корумпирана страна. Като добавим огромните щети върху имиджа на страната, защото непрекъснато сме под наблюдение, санкции и съмнения", каза Иванов.

Росица Кирова от ГЕРБ посочи, че безспорна е необходимостта от реформа в съдебната система, но резултатът от временните комисии не е добър. "Освен вдигане на шум и публични пиар акции, друго не се постига", каза тя.

Тома Биков от ГЕРБ предупреди, че никаква Конституция не може де се промени без гласове ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase