Снимка: БГНЕС

ДПС е подготвило предложения за промени в Конституцията.

„Една от тях е сегашният ВСС да се раздели на две части - съвет на съдиите и съвет на прокурорите, като тези които по право сега влизаха във ВСС, предвиждаме да не участват във висшите съвети на съдиите и на прокурорите. Те ще състоят от 13 души като ще се избират с мнозинство две-трети от парламента“, обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Освен това движението предлага уреждане на въпроса с индивидуалната конституционна жалба.

„Ние предвиждаме да падне ограничението за двойното гражданство, така както в много други страни от ЕС. Заедно с този въпрос се опитваме да утвърдим и правото на глас като неотменимо право, защото това е записано в Конституцията, но с разни техники като настоящ адрес например му се отнема правото на глас“, обясни Карадайъ.

ДПС разглежда и въпроса с правомощията на главния прокурор като предлага да се прехвърли на по-горни инстанции надзорът за законност.

„Не главния прокурор да осъществява тази дейност, в неговите правомощия оставяме само методологическите указания“, съобщи Карадайъ.

„Това са нашите идеи, които са отворени за редакции, допълнения, препоръки, за да можем да съберем нужния брой подписи за внасянето на тези промени в Конституцията и за да се съберат нужния брой гласове в Народното събрание, за да се промени Конституцията“, добави той.

Лидерът на ДПС обясни, че са провели разговори с всички останали ПГ, с изключение на ДБ, които са отказали среща.

„Това са идеи, с които другите партии тепърва трябва да се запознаят и всички, с които се видяхме сме единодушни, че евентуално трябва да търсим консенсус и реформите да ги разглеждаме и не като смяна на персони, а като промени в основния закон“, каза той.

Относно отказа на ДПС да излъчи представители във временната комисия за промени в Конституцията Карадайъ обясни, че това е една комисия без конкретика.

„И какъв ще е предметът на тази комисия, разговорите се правят както ние - седнали сме, написали сме си домашното, ангажирали сме експерти, това са бивши конституционни съдии, както и действащи магистрати като консултанти, влезли сме в разговори с другите парламентарни групи и тогава да пристъпваме към действия, а те предлагат комисия за водене на разговори и какво ще прави тя по-различно от онази Комисия по конституционни и правни въпроси, която е постоянна“, коментира Карадайъ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase