Снимка: Димитър Кьосемарлиев

След два часа разгорещени дебати депутатите прекратиха предсрочно правомощията на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров. Той подаде оставка в средата на януари и обяви, че иска да бъде освободен от 1 март, когато ще внесе годишния отчет на антикорупционната комисия.

Междувременно ДАНС отне достъпа на Цацаров зо класифицирана информация.

По време на дебата за оставката на Цацаров от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров беше категоричен, че тази  оставка е само началото и предстои труден и дълъг път.

Още по темата

Той коментира, че се надява главният прокурор Иван Гешев също да си подаде оставката.

Искрен Арабаджиев от ПП отсече, че самият Цацаров е признал, че Комисията не работи, но лошото било, че той виждал провала в законодателство, а не в неговото управление на Комисията.

„Цацаров и Гешев са част от модела, при който политици станаха милионери на гърба на българските данъкоплатци. Лицемерни са заявките на ГЕРБ, че са за нулева толерантност срещу корупцията, защото съм сигурен, че от първия ден, в който осъществим промяната, много депутати ще станат клиенти на прокуратурата“, отсече той.

Мирослава Петрова от ПП коментира: „Гласуваме оставката на онзи, чието име доскоро не се споменаваше тук, защото той се превърна в символ на завладяната държава“.

От ГЕРБ признаха, че са очаквали самия Цацаров да дойде в парламента при гласуването на оставката му.

Към работата му имаше и похвали, и критики. "Редно беше той да си каже", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

От своя страна Крум Зарков от БСП посочи, че това предсрочно прекратяване на правомощията на шефа на антикорупционната комисия е било предизвестено още когато той бил избран.

„Само ще припомня - тогава под фанфарите на един мега хипер орган, който трябваше да задоволи натиска на европейските  институции да сложи край на корупцията – събра едни несъвместими органи под една шапка“, каза Зарков.

Радомир Чолаков от ГЕРБ също подчерта, че било хубаво в пленарна залата да бъде изслушан и Сотир Цацаров.

„Това не е борд на фирма, в която се уволняват и назначават служители ей така. Това е НС и след като то е гласувало доверие на едни хора, е редно в края на техните мандати, независимо дали са прекратени предсрочно – е редно да ги изслуша“, каза той.

Петър Петров от „Възраждане“ коментира, че за съжаление за длъжности като на Цацаров няма предвидена възможност за търсене на отговорност.

„Никой досега не е получил санкция за безобразните дела и ако ще правите промяна ще направите така, че да се носи функционална административна и наказателна отговорност“, призова той управляващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase