Снимка: Bulgaria ON AIR

МВР проверява изявлението на бившия здравен министър от служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров, че не е ясно къде са отишли 10 млн. лв., предназначени за детска болница, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков при изслушването му в парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Пред медиите министърът уточни, че данните се проверяват от около една седмица и когато се събере достатъчно информация, ще бъде съобщено.

Той обясни още, че в МВР са пристигнали папки с материали от испанските служби за така наречената "къща в Барселона". От две години Испания разследва пране на пари, свързано с определени политически и бизнес кръгове в България.

За къщата в Барселона, в която до миналото лято живееше бившата манекенка Борислава Йовчева, разказа в свое разследване испанският вестник "Ел Периодико" през 2020 г. Според публикацията в схемата участва и Бойко Борисов, по онова време премиер на България. Две години по-късно МВР получава папка с данни за разследването на испанските служби, припомня Bulgaria ON AIR.

"Изследвани са лицата, които имат връзка с тази къща. Борислава Йовчева, всички имена около нейното име, дори нейният баща, лицето, с което е сключила някакъв брак и други лица. Всичко това е отразено в детайли и е направен извод, че има данни извършено престъпление "пране на пари", посочи вътрешният министър Бойко Рашков.

На въпрос дали в разследването се посочва името на Бойко Борисов, силовият министър отговори: "Изрично е посочено, че каталунската полиция подозира българския премиер Борисов в пране на пари. Не е директно обвинение, но това е написано в тези материали."

За собственик на луксозния имот преди време се обяви бизнесменът Александър Чаушев. Испанските служби са проверили произхода на 5-те млн. евро, инвестирани през две фирми в имота и в луксозен бутик за бельо. След като "Ел Периодико" осветява къщата в Барселона, настъпват промени.

"Тези лица, които са обитавали там, са се оттеглили. Има насоки къде се намират, особено Йовчева, но предстои да се изясняват. Много е странно придобиването ѝ. За да се затрудни изясняването на този въпрос, се създават "изкуствено" едно след друго събития, така, че тези събития да затрудняват изясняваето на истината и произхода на средствата", обясни Рашков.

Според него най-вероятно става дума за международна схема за пране на пари. "Най-неприятното е, че се споменава името на бившия министър-председател Бойко Борисов", изтъкна вътрешният министър.

Работата по случая продължава и от страна на българските служби.

По повод досъдебното производство във връзка с "Булгаргаз" вътрешният министър посочи, че в КЕВР се правят проверки от няколко дни, включително са били извършвани процесуално-следствени действия и днес. Рашков уточни, че по разследването за "Булгаргаз" наблюдаващият прокурор съдейства на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase