Снимка: БГНЕС
Проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година предвижда увеличение на средствата за извънболничната медицинска помощ с 30 над сто в сравнение с миналата година.
 
33,3% повече са средствата, които ще се инвестират в специализираната извънболнична помощ и здравни грижи в сравнение с 2021 година, обяви здравният министър Асена Сербезова в Комисията по здравеопазване в парламента, цитирана от БНР.
 
"В областта на специализирана извънболнична медицинска помощ са предвидени  допълнително 800 хиляди лева за високо специализирани дейности, за физиотерапия, рехабилитация, близо осем милиона лева. Предвидени са средства за обезпечаване на профилактика и извънболнично диспансерно наблюдение на заболяванията, за да се компенсира влиянието на мерките, свързани с извънредната епидемична обстановка във времето на ограничени посещения на здравноосигурените лица при лекарите специалисти."
 
Средствата, заложени в законопроекта за това предложение, са над 380 млн. лв. 
 
"Здравни грижи, осигуряване в дома от медицински сестри и акушерки или лекарски асистенти, това са така наречените патронажни грижи."
 
Повече средства ще има и за клинични изследвания на пациентите, допълни още здравният министър.
 
"Предвидени са също така и допълнително средства за нови медико-диагностични изследвания в пакет „Клинична лаборатория“. И в тази връзка в законопроекта са заложени много повече средства в размер на 207 милиона  286 хиляди лева".
 
Предстои бюджетът за 2022 година да бъде одобрен от Народното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase