Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според премиера Кирил Петков е постигнат огромен наредък в отношенията ни със Скопие.

"Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на РСМ и прекара 4 дни с българското правителство, което показва желание да се свърши работа. Министрите, които дойдоха от РСМ, бяха голям брой и за един ден имахме огромен напредък по много от сферите", каза той по време на изслушването си в  НС по искане на ГЕРБ.

Още по темата
Петков посочи, че са подписани три меморандума в ключови сектори – земеделие, коридор номер 8 и малки и средни предприятия.

"Ние по никакъв начин не игнорираме или слагаме на по-нисък приоритет българската позиция. Докато вървят  дискусиите за икономиката и културата, говорихме и за темите, които са важни за нас като правата на българите в РСМ. За пръв път от много време премиер на РМС каза, че той не вижда проблем с вкарването на българите в Конституцията на РСМ, не се обвърза с време, но го обяви“, посочи Петков.

По думите му двете правителства работят от две седмици, но имат напредък.

"За мен стана ясно, че много декларации са били казвани от двете страни, но истинската работа не е била свършена и организирахме календар да се свърши рабата на реално изработени резултати. В историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци“, отбеляза още премиерът и добави, че няма да има смени на членове на нашата комисия.

Петков съобщи, че България и РМС подготвят съвместно честване на 4 февруари, когато се отбелязват 150 години от раждането на Гоце Делчев.

Според него правителствата идват и си отиват, но ако са обвързани икономики на двете страни, договореното няма кой да го промени.

"Българският интерес е да имаме добросъседство, отворени граници, правата на българите да са защитени, в РСМ да няма корупция", отбеляза той.

След посещението си в Брюксел вчера Петков каза днес, че  там са обнадеждени от първите сигнали, които дават България и Северна Македония.

„Получаваме подкрепа не, защото те изискват нещо от нас, а защото се обнадеждиха, че политическото говорене се е заменило с реални действия“, заяви Кирил Петков пред депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase