Снимка: БГНЕС

Ценовата криза в момента е най-значителният проблем за всеки и от него ще произтече увеличаване на безработицата и натоварване на държавата с разходи, а в края на годината проблемите могат да се окажат в пъти по-големи, отколкото в момента, предупреди в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Тома Биков.  

Според него управляващите не предприемат никакви мерки за решаването на проблема.

"Ценовата криза, която вече не е само с сферата на енергетиката, се разпростира във всички сектори на стопанския живот на страната и всички обществени сфери. Хората всеки ден живеят със страха, че няма да могат да си платя тока“, каза Биков.  

По думите му тази ценова криза беше изпусната още през есента при актуализацията на бюджета.

"Тогава ние повдигнахте въпроса, че цените на тока растат и въпреки това не получихме никакво разбиране от тогавашното квазимнозинство в предишното НС и служебен министъра Асен Василев", посочи той.

Според него, ако тогава бяха взети правилните мерки за компенсации на бизнеса, това е щяло да спре растежа на цените на останалите продукти“, каза Биков.

"Говори се за инфлация от 7-8 на сто, но тя при най-нужните продукти е 20%, а от това страдат хората с ниски доходи, които работят, но се превръща в работещи бедни, а не са били такива преди 4-5 месеца. Сега сме във фазата, в която трябва да се борим с разрастващата се криза, която се превръща в епидемия. Цели обществени системи са напът да блокират – училища, театри свалят представления, болници, читалища, които не могат да си платят тока, всякакъв вид храмове и не могат по никакъв начин да оцелеят в тези времена“, отсече Биков.

Според него изказванията на финансовия министър, че не се притеснява от инфлацията, са неадекватни.

"Това за нас е крайно необяснимо поведение, както и отказът на управляващите да водят диалог", каза депутатът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase