Снимка: БГНЕС

С промени в Закона за енергетиката, приети на второ четене, депутатите свиха състава на КЕВР от 9 на 5 членове.

Против предложението се обявиха от ДПС и "Възраждане".

Според Рамадан Аталай от ДПС така предложението поправки в целия закон са излишни. Той коментира, че е нужно само да се запише, че се избира председател на КЕВР и един член на комисията, както искат управляващите.

"За петима е непосилно да се справят със задачите си, защото дори в състав от 9 души беше трудно да възстановят авторитета на КЕВР", посочи Аталай.

Цончо Ганев от "Възраждане" отсече, че няма силни аргументи за намаляване на състава на регулатора. "Единственият довод, който чух, е че ще спестим от заплати, а има стотици паразитни службички и структурки, тях не ги пипате, но се захващате с КЕВР", настоя той.

ГЕРБ поиска и президентът, неправителствените организации и работодателските да имат право на правят предложения за членове на КЕВР, а не само депутатите и парламентарните групи. Искането на партията обаче не беше прието.

Делян Добрев коментира, че сега се връща тъмната практика от миналото предварително да е ясно кой ще е председателят на КЕВР

"Сега кандидатите са двама и са за две места, така че те са предварително избрани“, предупреди той във връзка със смяната на настоящия председател на КЕВР Иван Иванов и члена Евгения Харитонова, чиито мандати са изтекли още през 2020 г.

Васил Стефанов от ПП обясни, че за останалите независими регулатори като СЕМ, Комисията за регулиране на съобщенията, НПО и работодатели нямат право да предлагат членове и това е направено с цел да няма лобита. Същото важи и за КЕВР, смята той.

"Не е европейска практика такива предложения да се правят за енергиен регулатор", каза Стефанов.

По време на дебата Росица Кирова от ГЕРБ коментира, че в редица общини осветлението на улиците спира заради скъпия ток.

"Общините, които са изключили осветлението си са повече от 50 и само един инцидент да стане и да пострада един човек заради това, е много", каза тя .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase