Снимка: БГНЕС

През началото на февруари сметките за ток и сметките за газ ще бъдат по-добри, защото компенсациите от декември и от януари ще влязат в тези сметки. Така, че бизнесът ще получи глътка въздух, както и битовите потребители на газ. Това каза премиерът Кирил Петков на брифинг в Народното събрание, предадеБГНЕС.

Още по темата

Премиерът се съгласи, че в момента имаме множество кризи, с които трябва да се справим. "Радвам се да кажа, че Омикрон до този момент е под контрол", каза той. По думите му новият модел на управление на здравната криза засега работи добре, защото ако бяхме работили със стария модел, вече всичко трябваше да е затворено. "Интензивните легла и фокусът върху тях ни даде възможност да управляваме кризата с минимални щети върху икономиката", заяви Петков.

Днес се провежда извънредно заседание на парламента, на което депутатите изслушват освен министър-председателя и военния министър, и въшния, и шефовете на службите за сигурност във връзка с конфликта Русия-Украйна, напрежението НАТО-Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на България.

Пред журналисти, премиерът каза, че в този момент събитията се следят ежечасно. "Оценката на нашите служби е, че в следващите няколко дни и седмици нямаме нищо какво да се притесняваме, но както всички съюзници в НАТО следим ситуацията внимателно", каза Петков.

На въпроса дали смятаме да изтегляме дипломати от Украйна, той каза, че имаме готов план за това. "Този план е готов да се реализира, ако видим, че рискът се качва. В този момент не го предвижаме, но сме в пълна готовност, планът е готов, самолетите, които ще пратим да отидат и да ги вземат вече са под пълна готовност. Така, че взели сме мерки, но без има критична ситуация в този момент", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase