Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На конгрес Българската социалистическа партия ще реши дали Корнелия Нинова да остане лидер на партията. 50-ият конгрес ще обсъжда и резултатите от изборите.

Корнелия Нинова подаде оставка от поста лидер на БСП след като излязоха резултатите от парламентарните избори на 14 ноември. Тогава тя каза, че поема отговорността за загубата. Но към момента БСП е част от управляващото мнозинство. А Нинова – вицепремиер и министър.

Пред БНР политологът Юрий Асланов каза, че вече има призиви от различни организации в страната Нинова да оттегли оставката си. Това вече се е случвало на конгреса през 2019 година.

Оставката може и да не бъде приета. Тогава ще отпадне и изборът на нов лидер.  

"Без да се реши лидерският проблем, който касае стила и метода на ръководството, наложено от Нинова няма шансове да се реши нито един от големите въпроси", каза Юрий Асланов.

Крум Зарков е единственият заявил, че иска да оглави левицата. И той и Нинова са за това изборът да е пряк -  от членовете на БСП, а не на делегати от конгреса. Единствено Нинова обаче е получавала подкрепа при тези условия.

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 5 месеца

Как само си личи,че Курналина и Боко ханъм са се учили от един и същ комунист. И двамата оставки хвърлят и все за началници се гласят! Ако не са началници, ще реват, ще умират, но няма да са редови членове! Затова и Боко ханъм все е кандидат дупедатка, но ако партията няма да излъчва Министър Председателка, то Боко ханъм веднага се отказва от редовата позиция. И Курналина като нея подава оставка и пак се гласи да е вождовица!

23

Анонимен

преди 5 месеца

коя е БСП да решава бе ... ?!

22

Диана

преди 5 месеца

До файда йок Не бъркай комунисти с псевдокомунисти...Още Ботев говори за комунизъм, но всяко нещо, и най-доброто, попаднало в лоши ръце става нещо друго..Днес нямаме комунисти със сигурност! Избиха ги, смазаха ги, очерниха ги, съсипаха ги за да седнат на техните места...Става ли въпрос за власт, нещата се променят! Ето защо не трябва да има комунистически партии! Ако наистина си комунист, може да работиш с успех във всяка партия без да се афишираш..БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!