Снимка: БГНЕС

"Проблемите са много. В продължение на дълги години предишните управления не са обръщали внимание на животновъдството и зеленчукопроизводството", заяви зам.-министърът Стефан Бурджев в студиото на "Денят ON AIR"

"В сектор животновъдство в момента проблемите са доста поради световната пандемия. Големите проблеми в момента, особено за оръжейните производители, са много по-високите цени на енергоносителите", посочи гостът в студиото.  

По негово мнение две са основните мерки за животновъдството, които могат да подсигурят и да не фалират различни ферми.

"Освен текущите проблеми, има много регулаторни норми, които трябва да се променят. В момента всяка браншова организация почти е представила писмено искане за подкрепа", посочи Стефан Бурджев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му на база на тези факти и аргументи, те ги представят пред министъра на финансите и се опитват да ги защитят и обосноват.  "Сега е наистина много по-трудно, Асен Василев иска ясни разчети. Той не е против да се дават пари, но иска да има контрол", допълни гостът.

"Във възможно най-кратки срокове трябва да бъдат изплатени компенсациите. Имаме предложение за намаляване ДДС на храните. Това ще спомогне да не се качват цените за потребителите", заяви зам.-министърът.

На въпроса определили ли са какъв да е таванът на субсидиите, Стефан Бурджев:

Това е един от най-болните въпроси. Ние трябва да пренасочим ресурс, който може да способства да се разпредели върху тези, които са по-малко подкрепяни.

"Министерството на земеделието е огромна институция, с много ресурс, много направления. В момента има процеси на преструктуриране", каза още събеседникът.

И завърши, че институцията, която прилага кредитирането по желание на браншовете, е Държавен фонд "Земеделие", а кредитите се предоставят при лихвен процент не по-голям от референтния.   
 

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 3 месеца

Големите проблеми в момента идват от много по-високите цени на енергоносителите, a много по-високите цени на енергоносителите идват от насочената срещу Русия иди0тcкa политика на европейските чиновници, от третия енергиен пакет и от "зелената сделка".

11

Анонимен

преди 3 месеца

този е от ниновистите, син на голям агроземеделец от плевен , на младини наркозависим бил е и комуна

10

ЖалкиНищожества

преди 3 месеца

Големите ни проблеми дойдоха от СД$-Чумата, отгледана и финансира от световният ТерористN1.Заедно изкормиха държавицата ни,окрадоха де що можаха,а това,което не ставаше за ядене и крадене - събориха до основи и превърнаха в руини.Прокудиха децата ни,наложиха краваро-джендурска морал и ценностна система,опростачиха нацията и преизпълниха "План Ран-Ът".Не пожалиха нито млади,нито стари!Не пожалиха образование,здравеопазване,съд,прокуратура,нищо!Всичко о с..раха,за да крадат безнаказано!