Снимка: БГНЕС

Държавна агенция, която да обедини "Противопожарна безопасност и защита на населението" и Националната система за спешни повиквания 112, предлага БСП.

Депутатът Бойко Клечков обясни, че министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е споделил, че в МВР се обсъждат възможностите за излизането от структура на пожарната безопасност, а левицата работи по тази тема от дълго време.

"МВР е силово министерство, то не е министерство на хуманните дейности и заради това е нужно изграждането на нова структура за защита на населението", посочи той един от мотивите на левицата за предложението.

По думите на Клечков БСП има общо 11 мотива за идеята си.

Предложението на БСП е новата държана агенция да е към МС и да е подчинена на премиера. Тепърва предстои въпросът да бъде обсъден с коалиционните партньори на левицата.

"Ще определим и контактни групи за среща със синдикатите на МВР, ръководството на МВР и представител на пожарната. За да не се спекулира по време на обсъжданията, ние заявяваме, че ще защитаваме служителите на пожарната и на спешната линия 112 да кажем, че за всички служилите ще бъде запазена категорията труд и другите социални придобивки", обясни Клечков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase