Премиерът Кирил Петков си постави висока оценка след визитата в Скопие, а от опозицията констатираха, че няма нищо ново по спора. Някои българските политици дори смятат, че са допуснати определени грешки.

"Съществува сериозно разминаване между позициите на определени части от управляващата коалиция по въпроса за отношенията ни с РСМ. От едната страна са Радев, БСП и ИТН, които стоят на позицията за приемственост във външната политика и следват решенията на Консултативния съвет от 30 септември 2019 г. От другата страна са "Продължаваме промяната" и ДБ, които са склонни да променят съществено тази позиция и следват един външнополитически ред", заяви доц. Милен Михов от ВМРО в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Според него е било грешка, че са се провели срещи с ръководни фигури в Скопие в отсъствието на българския посланик там.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, Скопие продължава чрез медиите да повдига въпроса за македонско малцинство в България.

"Скопие продължава да настоява за регистрацията на сепаратистки организации в България. Другият важен въпрос от българските условия е този за езика, който трябва да бъде уреден в международните отношения, въз основа на Договора за приятелство и декларацията от 1999 г.", изтъкна гостът в студиото.

Той смята, че премиерът Петков е направил два гафа, а сега продължава да ги задълбочава.

"В българската историческа книжнина от 60 г. има научна аргументация, че фашистки режим и фашистка власт у нас не е имало. Тази историческа неподготвеност на нашия премиер прави лоша услуга на българската позиция. Позицията на Петков е сериозна грешка", коментира още доц. Михов.

"В Скопие историята е инструмент за формиране на антибългарско самосъзнание. С такъв поглед не може да се влиза в ЕС", посочи той.

Коментари Напиши коментар

70

Бунтата

преди 3 месеца

Абе тези македонци,до кога ще им обръщате внимание???Що не си е...т май..та и да спрат повече да мрънкат.С и американците да си гледат кравите а не България!!!!!

69

Анонимен

преди 3 месеца

Фашизъм в България никога не е имало, това са комунистически пропаганди, но за съжаление те са винаги на власт и освен че ни отровиха живота са родоотстъпници. Това е.

68

До Сашо 70

преди 3 месеца

Ти знаеш ли изобщо какво означава фашизъм? Вземи прочети малко литература и тогава говори. Колкото до онези комунистически убийци партизаните - трепането им е било малко. Жалки мандраджии, криещи се в храсти и шубраци. Толкова "велики" бяха, че излязоха от гората чак на след 9 септември. Иначе бяха много смели да взривяват църкви.