Снимка: Dnes.bg, архив

ДБГ призовава управляващото мнозинство да промени модела за формиране на партийната субсидия, като с бюджета за 2022 г. въведе регресивна скала. Сегашният начин за изчисляване на субсидията е разсипнически и води до излишно финансиране за големите партии, с което те упражняват финансов монопол и прекомерно се ощетяват данъкоплатците, смятат от партията.

От ДБГ настояват първият бюджет на „мнозинството на промяната“  да включва по-справедлив модел за изчисляване на партийните субсидии.

Това ще стане с регресивна скала, при която субсидията от 7 лв. на глас важи само за първите 150 хил. гласа на всяка партия. За всеки глас над тази граница партийната субсидия ще се намалява на стъпки, като максималната годишна сума, която една партия или коалиция следва да получи, не трябва да надхвърля 2,5 млн. лв., смятат от ДБГ.
С регресивната скала се зачита принципът на заслугите, при който партиите с повече гласове ще получат по-висока субсидия. В същото време се елиминира свръхфинансирането на големите партии и се въвежда минимум и максимум, с които се гарантират офиси и сътрудници във всички български общини, както и средства за събития и предизборна кампания.

Трупането на излишни милиони в депозити по банки за сметка на държавния бюджет, е и основната причина, заради която министърът на финансите Асен Василев поиска нов подход при формирането на партийната субсидия, посочват още от ДБГ.

 

Коментари Напиши коментар

5

АМИ , ПРАВИЛНО!

преди 4 месеца

Нема сусидии за партиите----НЕМА КОРУПЦИЯ!!!../това е толкоз просто и логично.../

4

Анонимен

преди 4 месеца

Брей!Ще умрат от глад!Няма субсидии,няма корупция!Вай,вай

3

Ама разбира се

преди 4 месеца

ДБГ имат 150 000 гласа и за това прага е там, ако имаха 200 000 щеше да е този праг.Егати измекярите са тези с 16 депутата искат да управляват цялата държава.Аре у лево ....