Снимка: БГНЕС

В декларация от името на ПГ на ПП, ИТН, БСП и ДБ, управляващите поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев.

"Призоваваме Иван Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за действията си и даде възможност на прокуратурата да изпълнява функциите си в защита на публичния интерес, върховенството на закона и правата и свободите на гражданите", каза председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров, който прочете декларацията.

Той посочи, че коалицията отчита, че системата ерозия на правото се дължи на изграждането на олигархична зависимост между институциите, както и на корупцията по високите етажи на властта.

Още по темата
"Като взе предвид, че статутът и функциите на главния прокурор се отклоняват съществено от установените стандартите на ЕС и на Света на Европа, като и че липсват ефективни механизми на търсене на отчетност и отговорност на главния прокурор. Като отчита системите препоръки на ЕС, докладите за върховенството на правото с критиките за липсата на борба с корупцията по високите етажи, които да водят до резултати . Като отчита позицията на ЕК по Националния план по възстановяване и устойчивост, в която се настоява а въвеждане на ефектен механизъм за отчетност и отговорност на главния прокурор, както и мерки за зачитане на правото като условие за финансиране на плана", се казва в декларацията като мотиви за искане на оставката на Гешев.

В нея са посочени още препоръките на Венецианската комисия за отчетност на главния прокурор, както и решението на Европейски съд относно липсата на ефективност на контрола върху главния прокурор.

Освен това управляващите посочват ниското доверие на обществото в главния прокурор и масовите протести с искане за оставката му.
 

Коментари Напиши коментар

221

Анонимен

преди 1 седмица

Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш. Тази фиксация в оставката на Гешев хич не ми харесва. Мирише на психясване или манипулация. Стига зрелища! Искаме хляб.

220

Анонимен

преди 1 седмица

Това не са управляващи, а уволняващи.

219

Анонимен

преди 1 седмица

Еееехаа, толкова са смели и умели...Най-много ми хареса как Нинова наистина напусна и Киро се справи с корупцията, вкара всички престъпници от ГЕРБ в затвора, върна откраднатите пари на България, даде по-високи пенсии, справи се с екологичната катастрофа, забрани внасянето на отпадъци и ни избави от ковид...спирка няма този дар божи