Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът прие на първо гласуване удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби държавния бюджет за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г.

Вносител на предложението е Министерският съвет.

Още по темата

Депутатите удължиха действието на всички социални и икономически мерки до края на март, за да се даде време на Министерството на финансите да подготви проектобюджета за 2022 г.

Очакванията са той да бъде готов до края на януари.

Акцентите в дебата бяха предвидено замразяване на помощта за асистентите на хората с уврежданията, както и липсата на увеличението на заплатите.

„Кой казва, че човек със 100% увреждания се гледа само 8 часа,  а останалите 16 часа кой го гледа и кой реши, че 750 лева са достатъчни за двама души, един от които е с увреждане“, риторично попита Нестимир Ананиев от ПП.  

Любомир Каримански от ИТН обясни, че кръгът на хората с увреждания е много голям и не става дума само за майките.

„Между двете четения ще бъде предложено този текст да отпадне и коефицентът ще бъде повишен“, увери той.

Най-остритите критики дойдоха от страна на ГЕРБ.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев коментира, че МФ си дават срок, за да бъдат спокойни, но това не значи спокойствие за българското общество.
 
„Предвидено е 25% от разходите за бюджета за 2021 г. да важат иа 2022 г. и с тях отиваме до март. За мен е недопустимо толкова време да се загуби. Утре става 1 месец, откакто управлява новото правителство, а това е време да се подготви бюджета като и тригодишната бюджетна рамка, за да имаме визия за проекта на бюджета“, каза той.
 
„За първи път бюджетната процедура ще премине в три етапа -първият е този, които дискутираме сега -  изваждаме социални придобивки, размери, бази за някои разходи и ги одобряваме, в същото време чакаме още един месец, за да може да получим нормалния проектобюджет, който нормално НС приема до края на предходната година, но тази поради обективни причини ще е по-късно. Още по-интересно е, че още преди да сме го приели на нас ни се казва, че юни ще имаме нова актуализация и това означава, че този който ще приемем през февруари, няма да е окончателната макроиномическа рамка“, посочи Ананиев.

„Защо трябва да чакаме юни, след като предвиждаме какви ще са приходите, за да прилагаме нови политики. Коалиционното споразумение беше подписано през миналата година и там са посочени предложенията на четирите партии и трябва ли тези изчисления да се правят 6 месеца? Това за мен е абсолютно невъзможно това означава ли, че когато е правено споразумение никой не е правил разчети коя мярка колко струва“, риторично попита той.

Според него  в края на годината бюджетният дефицит ще е 6,6 %.

„Ще стане така, че няма да можем да изпълним двата основни критерии за присъединяване към еврозоната – инфлация и дефицит над Маастриските критерии“, предупреди Ананиев.  

Любомир Каримански отсече, че в коалиционното споразумение изрично е записано, е в средата на годината ще има актуализация на бюджета, както и че всички мерки са финансово разчетени.

Красимир Вълчев от ГЕРБ обърна внимание на факта, че за първи път инфлацията расте по-бързо от ръста на заплатите.

„Разбираме, че политиката по доходите ще има чак от април. Правителството си дава комфорт по този начин, но бюджетните организации няма да успеят да се справят през февруари и март. Те нямата буфер да си посрещат сметките за ток. Идеята на този проект сега е да се спечели време и да се спестят средства от компенсации на бюджетите“, упрекна той.

Костадин Ангелов предупреди, че общинските болници са на ръба и няма да успеят да се справят със сметките за ток и парно през февруари и март, което ще доведе до фалити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase