Снимка: БГНЕС

Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати. Конкретната схема ще е готова до дни. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред бТВ.

Помощта ще е за месеците от декември до март. „Ресурсът вече е заделен с решение на Министерски съвет и решението на Народното събрание като част от 800 млн. бюджетни средства. Конкретната схема в момента се разработва в Министерство на енергетиката, предполагам, че до дни ще е готова и ще бъде нотифицирана към Европа, за да започне подпомагането”, обясни Асен Василев.

„На световните борси може да имаме растящи цени на газ и електроенергия, ние в момента реално за първа година сме напълно интегрирани на борсите за електроенергия и това стои зад част от високите цени“, посочи още той.

По думите му след мораториума увеличението на тока може да е и нула.

Относно факта, че някои пенсионери са получили по-малки пенсии в първия месец на новата година, Василев каза: „По принцип има увеличение на пенсиите, което е средно с около 65 лева според сметките на НОИ, увеличението е различно за различните хора според трудовия стаж. Знаехме, че вероятно ще има проблем с пенсиите, които са малко над минималната, но не са достатъчно високи и с достатъчно трудов стаж, за да могат да получат пълен размер на индексациите на пенсията. Това е най-важното, защото е постоянна компонента. Ковид добавката е докато има криза. Важно е да се вдигне постоянната компонента“ на пенсиите“, отбеляза финансовият министър.

Министърът на финансите бе категоричен, че данъчните закони няма да бъдат променяни. „Единствено ще отпаднат данък "уикенд" и данъка върху лихвите”, каза той и добави, че те са напълно безсмислени.

Във връзка с коментара от събота на лидера на Има такъв народ Слави Трифонов, Василев коментира:

Финансирането на партии чрез субсидия не е най-добрия механизъм. Трябва да има някакъв тип минимална издръжка - на офиси и сътрудници, и до там. Субсидията ще се използва от "Продължаваме промяната", не отиват в партия " Социалдемократи", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase