Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Драматичната ситуация в електроенергийния сектор се дължи не толкова на повишено потребление или по-малко предлагане на българския пазар, колкото на свързването на българския пазар с международните пазари и изключително голямото ниво на износ, което вдига цените. Това каза заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по енергетика.

По този повод вече бяха изплатени компенсации за месеците октомври и ноември, припомни министър Василев.

Със свое решение правителството прие допълнителни 450 млн. лева за компенсации от бюджета. Освен това още 410 млн. лева от спестявания в бюджета. Т.е. общо 860 млн. лева Министерството на финансите е предвидило като бюджетни средства за допълнително подпомагане на бизнеса в периода декември, януари и март. Това са бюджетните средства. Освен това има пари и във Фонда за сигурност на енергийната система, които могат да бъдат използвани. Биха могли да бъдат използвани за подпомагане и свръхпечалбите в държавните енергийни дружества, добави вицепремиерът, цитиран от БТА.

Според Министерството на финансите схемата трябва да бъде балансирана. "Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса", изтъкна Василев. Според него държавата трябва да поеме това, което е допълнителен риск, но не може напълно да се прехвърли рискът от държавните субекти към държавата. По думите му това би било изключително лоша практика и тя води до изкривяване на пазара и до лошо поведение на "играчите на пазара в бъдеще".

 

Коментари Напиши коментар

106

Lina

преди 5 месеца

До март сте, най - късно. Държавата е на " автопилот ".Големите бизнесмени- реформатори.По - зле от боцан

105

Анонимен

преди 5 месеца

Цяла България е пълна с ферми за добив на криптовалута Крадящи ток направо от трансформаторите и то при тези катастрофални цени на Тока. Къде спите всички хиляди ферми за криптодобив са нацвъкани насякъде размърдайте се сички лъйн0мети от ДАНС МВР ГДБОП Претете този слаббумен хамстер в начално училище , че ми се повръща като му гледам инфантилизираната дефектна физиономия и бавноразвиващи изказвания.

104

1

преди 5 месеца

До Анонимен-112,а твоя бойко от кои е бкпето,или от фашистите.