Снимка: БГНЕС

Точно в 14 ч. председателят на НС Никола Минчев удари звънеца и закри последното за тази година заседание на парламента.

Така не се стигна до приключване на дебата и гласуване на искането на „Възраждане“ за създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за въведените в България противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса.

Съгласно предложението комисията трябва да изясни от началото на обявяването на пандемията от СЗО колко българи са се заразили и как е било установено това, колко са случаите на повторно заразяване, колко са постъпилите в болници, колко са починалите, колко аутопсии на починали са направени и колко от тях са имали придружаващи заболявания.

Тя ще трябва да изясни и колко средства са дадени досега по клинични пътеки на болниците.

Комисията следва да установи и колко случаи има на отказ от здравеопазване, отказване на прегледи от лични лекари, приемане в болница и за изследвания заради условие лицата да имат тест за коронавирус.

Колко случаи има на починали от други заболявания, защото им е отказано лечение заради епидемията от коронавируса, е друга точка от дневния ред на комисията.

Тя трябва да се запознае с договорите за доставката на ваксините, колко дози са поръчани и колко средства за похарчени за тях, кол око ваксини са поставени досега.

Комисията трябва да изясни страничните ефекти на ваксините и има ли починали заради тях, както и да установи има ли изследване в България за ефектите от предпазните маски, има ли изследване на психиката на децата до 18 години след въвеждането на мерките - социална изолация, предпазни маски и тестване, има ли нарастване на депресии, психози и други заболявания от този тип след въвеждане на мерките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase