Абсолютно несъстоятелни са внушенията за изключителната необходимост от реформи в прокуратурата и в частност за отчетността на главния прокурор,  заявиха от Прокуратурата на РБ на брифинг.

Ръководството на прокуратурата обяви, че подобни мерки няма как да стоят в основата на социалното и икономическо състояние на България, не изискват финансиране и не биха могли да бъдат поставени като условия от Европейската комисия.

Ръководството на прокуратурата категорично се противопоставя на опитите за обвързване на неуспехите на законодателната и изпълнителната власт за фигурата на главния прокурор.

"Свидетели сме на политици, които внушават, че развитието и просперитета на България зависи от главния прокурор. Вместо да се търсят решения за проблемите, фокусът се измества към главния прокурор. Планът за възстановяване не е обвързано с това, целта е отстраняване на главния прокурор и овладяването на прокуратурата", смятат от държавното обвинение.

Според прокуратурата въвеждането в плана на мерки, свързана с реформи със съдебната власт, е по настояване на служебния кабинет, а не на ЕК. Твърди се, че България ще загуби милиарди лева заради липсата на отчетност и контрол и на главния прокурор.

"Задължени сме да обясним, че механизмът за възстановяване е основният стълб за възстановяване на Европа, който осигурява финансова подкрепа за страните от ЕС, за смекчаване на социалните и икономически последствия от кризата с COVID-19", заявиха още от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase