Снимка: БГНЕС

Остър спор предизвика в парламента предложението за уточняване на параметрите на мораториума върху цените на тока, парното и водата, който НС наложи вчера.

Депутати днес трябва да решат дали той да важи до края на март и да замрази цените на нивото от 16 декември.

Според Тома Биков от ГЕРБ, мъглата леко се надига, но зад нея прозира нова мъгла.

Още по темата
"Сега разбираме каква е целта. Тя е през тези три месеца да се мислят някакви мерки, но не можем да видим кой ще ги мисли. Вчера направихме комисия в НС, а питам има ли някакво отношение правителството към този въпроси и защо те не проявиха някакво желание да дойдат тук и да кажат како ще правят, не във временна комисия се правят такива неща. Не може така с лека ръка, като виждам какъв е подходът, с мораториуми както се намалява от днес за утре и утре ги променяме, така да направим и някакви мерки за енергийната система и да не се знае кой носи отговорност за тях", отсече той.

Въпреки че предложението за мораториума дойде от ГЕРБ, Биков отсече, че това е станало заради коментарите на социалистите вчера сутринта.

"Виждаме, че сте тръгнали след БСП, БСП може само да ви докара до фалит, вчера казаха че ние сме го предложили, но ние слушахме Георги Гьоков и Корнелия Нинова", коментира Боков. Според него има риск след тези три месеца КЕВР ще вдигне цените тройно и четворно.

Георги Свиленски от БСП му отговори, че е учуден от наглостта на ГЕРБ.

"Ситуацията, в която докарахте държавата, и сега ставате тук и ни казвате ние какво да правим. Вчера кой предложи този мораториум – БСП или вие", скочи левият депутат.

Рамадан Аталай от ДПС предупреди, че до вчера беше ценова криза, а от вчера вече е пазарна криза.

"Колко търговци са се отказали да търгуват на нашата енергийна борса?. Като се чу думата „мораториум“ превърнахте държавата в бананова република, не знам в Харвард как се чете думата мораториум, но думата означава, че си се предал и си вдигнал белия байрак. Не може в България, което е европейска държава, да се говори за мораториум, думата мораториум е за банановите републики", настоя той.

Емил Георгиев от БСП заподозря ГЕРБ, че са предложили мораториума, за да компрометира НС и правителството, което е било само на ден.

Любен Дилов от ГЕРБ предложи на шефа на НС Никола Манчев след края на днешния пленарен ден да разпуснете парламента в Коледна ваканция.

"Да се съберете на Боровец управляващото мнозинство и правителството, да прочете Конституцията и след това като имате решения как ще управлявате, да ни съберете", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase