Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Мораториум върху цените на ток и парно за битовите потребители ще има. Няма как да наложиш мораториум със задна дата. Ние сме за мораториум от 16 декември", обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице" по bTV.

Още по темата
Тя гарантира, че в следващите 3 месеца няма да има увеличение на цената на тока и парното.

Нинова подчерта, че редица европейски държави налагат подобно замразяване на цените, за да предпазят гражданите си.

Това вече е европейска практика, таван на цените наложиха в Румъния, наложиха в Унгария, посочи Нинова. Тя бе категорична, че на първо място се поставя грижата за хората.

Временната комисия в парламента ще даде предложения за решения. Затова и аз днес отидох в парламента, каза още Нинова в отговор на критиките, че днешното ѝ появяване в парламента е било, за да окаже натиск.

Както е известно, временно ограничаване на правомощията на КЕВР да актуализира цените с цел да не се повишат от 1 януари, е сред вариантите, които се обсъждат за справяне с енергийната криза.

Срокът на това ограничение е три месеца, за да се проведат качествени експертни обсъждания, обясни Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков.

Другият вариант е предприемане на промени в Закона за енергетиката за по-добър контрол и прозрачност върху ценовата криза и политика на държавата, запазвайки независимостта на контролния орган.

Тези варианти следва да бъдат обсъдени от новосъздадената комисия в парламента, съобщи Бориславова в Министерския съвет след разговори по темата между коалиционните партньори.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase