Борислав Сандов зае поста вицепремиер по климатични политики и министър на околната среда и водите в новото правителство. Следващата седмица се очаква да стане ясен и съставът на екипа му в екоминистерството.
 
"Всичко в ресора, който ми е поверен, има за цел да създаде по-добри условия за живот и да съхрани биоразнообразието и природата. Дълго време министерството гледаше на гражданското общество като на опонент, а това не трябва да е така. През всичките тези години, в които съм участвал в протести, винаги с колегите ми сме давали алтернатива в рамките на закона", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Голяма част от наказателните процедури в сектор "Околна среда" се дължат на жалби, които ние сме писали то ЕК заради липсва на спазване на европейското законодателство. Сега трябва да направя нужното в министерството, за да преодолеем тези наказателни процедури", призна екоминистърът.
 
"Нулевата толерантност към корупцията започва от пълна прозрачност и диалог. Да имаме всички аргументи на масата и да не остават съмнения, че някой взима решения по идеология или заради интереси", подчерта Сандов.
 
Наводненията
 
"Това трябваше да е сняг, а не дъжд. Ще търсим варианти да обезщетим хората. Най-важното е, че нямаме човешки жертви. Още снощи поисках доклад от "Басейнови дирекции" и установих, че не са изпълнени част от мерките за предотвратяване на риска от наводнения. Те изискват ресурс и общините невинаги успяват. Има инструменти, които да дават превантивен характер. Би трябвало да има санкции към общините, но нека първо да видим как може да помогнем на хората", обясни Сандов.
 
Зелената сделка
 
"Тя е пакет от мерки, директиви и финансови инструменти. Ако някой още води дискусия, значи ходи след събитията. Няма как решението да се преразгледа. Трябва да се нагодим към тези политики и да можем да печелим от това. Много е неадекватно, ако мислим, че "Зелената сделка" пречи на България. При положение, че имаме толкова голям процент гори и такива природни богатства. Не бива да гледаме на това като на проблем", категоричен е вицепремиерът.
 
Незаконните сметища
 
"Има внос на доста отпадъци в България. Допусна се и внос на отпадъци, които не стават за суровини. Продължаваме да търсим решение на казуса с 210 тона на площадката на ТЕЦ "Бобов дол". За производството на един продукт отделяме 4 пъти повече отпадъци спрямо средноевропейското. Живеем в линейна икономика на суровини - производство - отпадък, а трябва да я завъртим", обясни Сандов.
 
Презостраяването на Черноморието
 
"Трябва да пазим дюните. Да ги пазим дори от палатки. Те са част от богатството на България, с което привличаме туристи. Може леко да се оградят. Ще мислим варианти за промяна на концепцията, свързана с ползването на плажовете и концесионните договори. Можем да създадем огромни ветропаркове навътре в морето", коментира екоминистърът. 
 
Ски пистите
 
"Трябва да сме сигурни, че пистите са безопасни. Това е роля на концесионерите, в добра комуникация с местните власти и държавните институции. В моята част от отговорности безопасността не влиза. Имаме доста на брой писти, които нямат добри съоръжения. Включително лифтът в Банско се задъхва, защото е малък и няма добре създадена организация. Единственият проект за втори лифт е на покойния Боян Петров", посочи Сандов. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase