Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Всички 134 депутата от партиите, включили се в коалицията подкрепиха кабинета на Кирил Петков. Но ако някоя партия напусне, това ще е краят на мнозинството в парламента. На това мнение е кризисният психолог Христо Монов.

"Отсега е ясно, че която и партия да напусне коалицията, това ще сложи края ѝ. Важни са първите 100 дни. Фундаментът, върху който трябва да стъпят, е да направят справедлива съдебна реформа. Когато няма чувство за справедливост в обществото, няма да има и чувство за доверие във властта. След това вече са непосредствените задачи като недопускане поскъпването на тока за битовите потребители, нито нов локдаун. Ако още веднъж наложат локдаун, аз ще изляза на протест", заяви той в студиото на "Денят ON AIR".

Съдебната реформа е приоритет номер 1 на кабинета "Петков", убеден е поетът Владимир Левчев.

"Тези момчета няма да се предадат без бой. Те са смели и решителни. Вярвам им, защото са от поколение, което е израснало след тоталитарния режим. Не са обременени. Досега ни управляваха хора от миналия век", коментира Левчев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че четворната коалиция е станала възможна благодарение на главния прокурор.

"Всички са обединени около желанието си да сменят Гешев. Коалицията ДБ-БСП стана възможна благодарение на него. С акцията от миналото лято той обедини лявата и дясната опозиция на Борисов. Парадоксално е, но той създаде възможността за тази коалиция", уточни писателят.

Управляващата коалиция е притисната от обстоятелствата да се обедини, добави Христо Монов.

"Те са в критична ситуация. Тя изостря и показва истинската им същност. Видяхме го в речите. ГЕРБ са в кризисна ситуация. Те са партия, която може да живее само във властта", подчерта кризисният психолог.

Според него подводен камък в коалицията може да се окаже БСП.

"Нинова е най-сложният казус и голямата цъкаща бомба", заяви Монов.

Гостите бяха единодушни, че никой от коалиционните партньори няма да направи грешна стъпка, която да развали управлението им.

"В тази изглеждаща почти абсурдно коалиция никой няма да иска тя да не успее. Това ще означава да не влезе в следващото НС", убеден е Владимир Левчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase