Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В разговорите ми с другите министри виждам същата голяма мотивация за постигане на целите в коалиционното споразумение. Над 90% имахме общи идеи как това да стане. Това заяви пред БНТ в първо интервю като премиер Кирил Петков.

Първото нещо, което да стане в парламента - новата енергийна комисия, да бъдат прегледани хората с изтекъл мандат в КЕВР. Енергийният министър да предприеме първи стъпки, за да не излизат битовите потребители на свободния пазар, каза Петков.

Не може един малък ресторант да трябва да посреща всеки клиент със зелен сертификат, а институция като МС да няма същия стандарт. Аршинът трябва да е един и същ, допълни премиерът Петков.

Ревизията на плана за възстановяване и устойчивост - нашите европейски колеги ясно ни казаха, че не се съгласяват да има роля в прокуратурата, над която е само Господ. Независимо какви са стъпките в посока правова държава, всички се обединихме, че Иван Гешев бихме го призовали, въпреки че има независима от нас власт, бихме го призовали да си подаде оставката, той се е доказал, че не е способен да даде това правораздаване и прокуратурата да работи по този начин, по който очакват българските граждани. Докато нямаме правосъдие и всеки да се чувства, че е равен, всичко други губи смисъл, заяви Кирил Петков.

"Ние запазваме позицията на България във връзка с изискванията към Република Северна Македония, но ги надграждаме. Новият тон ще е по-конструктивен и ще набляга на общите неща, които може да спечелим, а не само на проблематичните казуси", заяви Петков по темата Северна Македония.

Достатъчно време загубихме. Това ще бъде основен приоритет на министъра на външните работи. Ще отстояваме българската позиция абсолютно по същия начин, просто трябва да разширим обхвата на комуникацията и да предефинираме какво означава добри съседи, заяви Кирил Петков.

Първото заседание на МС ще бъде утре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase