Снимка: БГНЕС

БСП ще има стабилно участие в новия кабинет и няма да е фактор на нестабилност дори и ако се случи да има нов лидер в началото на следващата година. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на социалистическата партия Кристиян Вигенин, който е и заместник-председател на 47-ото Народно събрание.

По думите му БСП присъства солидно в проектокабинета с четирима свои представители и това дава добри възможности на социалистите да реализират голяма част от политиките, за които работят от много време. Според Вигенин това е шанс за БСП да присъства ефективно в управлението и в промяната.

Вигенин изтъкна, че от партията са получили гаранции, че предложенията на БСП са изпълними. "Не всички ще се случат с Бюджет 2022, но те са разписани в управленската програма, включително и - като законодателни инициативи. Затова влизаме в новото управление с убеждението, че това, за което са сме се договорили, ще се случи", добави той.

Заместник-председателят на БСП подчерта, че новото правителство ще дойде с нов бюджет, различен от проекта на служебния кабинет. Категоричен е, че няма да се тегли дълг от 10 или 12 милиарда лева.

"Таван на дълга от 10-12 милиарда е абсурден и не трябва да плашат гражданите, защото и в най-песимистичните прогнози не е говорено за двуцифрени числа", изтъкна Кристиян Вигенин.

Той обаче не коментира какъв размер на дълга е обсъждан, тъй като за това трябвали точни изчисления, обвързани с политики.

Вигенин каза още, че с развитието на електронното управление ще се оптимизират много услуги за гражданите и бизнеса, а оттам - и съставът на администрацията. Той отказа да коментира какъв процент съкращения в администрацията е необходим. Категоричен бе, че за всяко ведомство трябва да се състави индивидуален подход за съкращения в администрацията.

Според него има министерства, които няма да могат да изпълняват функцията си, ако се съкрати 15% от персонала им - като Министерство на външните работи, например.

Относно отношенията с коалиционните партньори Вигенин изтъкна, че БСП не е била против да се подпише общо споразумение за управление между четирите формации. Той е останал с впечатлението, че "Демократична България" е партньорът, отказал общ подпис под споразумението и затова се стигнало до варианта - двустранни споразумения между "Продължаваме промяната" като мандатоносител и останалите три формации.

"Вероятно е нужно време, за да се разбере, че в името на по-голямата цел си струва да се направят някои от тези компромиси", каза Вигенин

Той отхвърли твърденията, че социалистическата партия може да се обезличи, участвайки в тази коалиция. Изтъкна, че БСП е единствената лява партия в парламента и в управлението и ще си отстоява принципите. Допълни, че с това управление социалистите няма да постигнат всичко, което искат, но могат да постигнат много от целите си.

Вигенин не отговори на въпроса дали би подкрепил Корнелия Нинова за нов мандат начело на столетницата с аргумента, че първо трябва да се изчака решението ѝ дали ще се кандидатира за поста.

Той определи вътрешнопартийните спорове от последните дни като опит от страна на недоброжелатели да изместят фокуса от участието на БСП в новото управление към вътрешните ѝ проблеми.

"В същото време обаче участието на партията в кабинета на Кирил Петков и политиките, залегнали в коалиционното споразумение, получиха категорична подкрепа от Националния съвет на социалистическата партия", напомни Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase