Снимка: Димитър Кьосемарлиев

След избора на 47-то Народно събрание парламентарните сили в НС започнаха преговори за съставяне на нов кабинет. От разговорите са изключени ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Кои ще са министрите в новия кабинет, за който преговарят 4 политически формации - "Продължаваме промяната" , "БСП", "Има такъв народ" и "Демократична България"?

В състава на новия кабинет ще влязат 21 министри, т.е. двама повече в сравнение с досегашния му състав. Те ще бъдат разпределени между отделните партии в съответствие с резултатите от изборите на 14 ноември. Формулата, която избраха бъдещите 4-ма коалиционни партньори е 10-4-4-3. След премиера ще има 5-ма вицепремиери.

Само някои от имената са сигурни с днешна дата.
Някои от формациите тепърва ще имат вътрешни срещи, за да решат окончателно кои да бъдат хората, които да заемат министерски кресла. Бъдещият министър-председател Кирил Петков вече заяви, че иска да даде пълната свобода на всеки един от партньорите да определи отбора, който счита за най-добър за тези позиции.

Със сигурност премиер ще е Кирил Петков от първата политическа сила.

Сигурните членове на бъдещото правителство, което ще предложат коалиционните партньори, са премиерът Кирил Петков от първата политическа сила " Продължаваме промяната" и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, по думите на Петков ще бъде супер-вицепремиер и министър, който ще отговаря за финансите, икономиката и еврофондовете. Сигурен е и другият вицепремиер от водещата партия Калина Константинова, която ще отговаря за ефективното управление, съобщи БНТ.

От останалите партии вицепремиери се очаква да станат лидерът на БСП Корнелия Нинова, която да стане и министър на държавните предприятия. От "Има такъв народ" за вицепремиер и министър на регионалното развитие вероятно ще бъде посочен Гроздан Караджов, бивш депутат от Реформаторския блок.

Вицепремиер от "Демократична България" се очаква да е Борислав Сандов от "Зелените", който ще е и министър на околната среда. От посочените за министри, които не са отрекли поканата са Асена Сербезова - за министър на здравеопазването. Тя е председател на Фармацевтичния съюз.

Сегашният служебен премиер Стефан Янев също не отрече, че е поканен за министър на отбраната.

Служебният министър на образованието Николай Денков най-вероятно ще запази поста си. Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков отдавна беше назован от Кирил Петков, че ще остане начело на министерството.

От "Продължаваме промяната" засега настояват министър на транспорта да стане Николай Събев, собственик на една от най-големите логистични фирми. Даниел Лорер е сочен за министър на растежа и иновациите. Тодор Мечкарски пък е спряган за човека им в министерството на културата.

От "Има такъв народ" се спрягат имената на Радостин Василев за министър на младежта и спорта. За външен министър се сочи Димитър Гърдев, който влезе в последните дни в полезрението на медиите с неточности в професионалната си биография.

От "Демократична България" вероятно министри ще бъдат юристът Надежда Йорданова, която може да оглави правосъдното министерство. А като име за електронното управление се завъртя това на Божидар Божанов.
Докато не мине Националният съвет утре най-неясни остават имената на оставените на БСП министерства.

Очаква се те да получат министерството на труда и социалната политика, евентуално с имената на Ирена Анастасова или Георги Гьоков. Стефан Бурджев може да стане кандидатура за земеделски министър, Христо Проданов за управляващ туризма.

Коментари Напиши коментар

210

Борко

преди 5 месеца

До Анонимен По ракиения аромат ще ги познаете.

209

Борко

преди 5 месеца

Гео Милев: 4(Декември, декември!) О месец на кръв! на подем и погром!7Започва трагедията! - 8.... Ппекрасно: но - що е отечество? -И яростно лаят картечници...

208

Анонимен

преди 5 месеца

Чашков ше е начело на МВР значи Чашков ше се бори срещу корупцията. Това е нещо като Ал Капоне се бори срещу мафита или Ескобар срещу бори срещу разпространението на наркотици. Младите умни избиха рибата като избраха ПП, по-голям провал не съм виждал.