Видяхме свръхамбициозен старт, който мина през много декларации и някаква трета затихваща заключителна фаза на предизборна кампания с тази седмица на публични преговори. Всъщност това не бяха преговори, а последни издихания на емоциите. Това каза политологът Любомир Стефанов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.  

Преговорните екипи сглобиха онези точки, по които разбрахме, че има съгласие, в тази заявка за управленска програма, каза Стефанов. "Не я наричам програма. Надявам се, когато представят Министерски съвет със структура, с лица, ще чуем управленската програма. Засега за мен това е политическа платформа с добри намерения".

Още по темата

"Седем заместник-председателя на НС, петима вицепремиери, както се казва - добре, няма лошо. За съжаление започва да ми напомня на нещо, което много пъти сме дискутирали с вас: "Дебнем се, да се хванем. Не си вярваме и на всяка крачка слагаме капани". Това означава, че управленската програма, когато я видим и политическата платформа, около която се събира мнозинството и ще структурира управляваща коалиция, е май много пожелателна и твърде много бързаме с фанфарите и чинелите, за да аплодираме тази промяна", посочи политологът .

Засега всякакви прогнози и очаквания този кабинет да издържи пълния си четиригодишен мандат звучат нереалистично, категоричен бе Стефанов. "Нека правителството да се затрупа с работа", да започне да работи и чак тогава ще стане ясно дали ще остане четири години, защото "заявки всеки може да прави".

"Точно така трябва да се говори - не разочароваш тези, които са ти гласували доверие и вдъхваш увереност в инвеститорите и в бизнеса. От друга страна, в тази турболентна ситуация, без да сме видели наистина какво могат, прогноза за четиригодишен мандат наистина е прибързана", смята политологът.

Относно напрежението около Крим Стефанов каза, че "поради географията си Украйна е подходяща за мащабни, военни учения". "Друг е въпросът дали не искат да подкрепят сепаратистите и да дегизират армията като местни и да влязат в онези територии, които и без това са размирни понастоящем - Донецк и Луганск. Но директно навлизане на руска армия не си го представям".

По думите на политолога, ако става въпрос за изчакване мочурливата земя да замръзне през януари, остава да се надяваме, че това не е вярно, защото "като нищо може да избухне трета световна войн заради един замръзнал път". "Надявам се да не е така и руснаците да искат нещо, отново демонстрирайки претенциите си по техния си начин".

"Въпросът е страните, които преговарят с Русия, в случая очевидно НАТО, да разчетат правилно сигнала и първо да им кажа, че така не се прави и второ, че когато искат нещо, хубаво е да го кажат направо", каза Стефанов.

Издънихме ли се много пред съюзниците с това, че в предизборния дебат президентът каза, че Крим е руски? Как ще си получава депутатската заплата Пеевски? "Проява на лош вкус и отчаян ход" от страна на неговата партия ли е поставянето му в парламента? Ще има ли втвърдяване на европейската политика спрямо хора като Качински в Полша, като Орбан в Унгария, като Салвини в Италия и като Борисов в България? Ще се мине ли на ново ниво там, където се среща много рязко разминаване между нормативните реалности в съюза, изискванията и задълженията?  

Вижте целия коментар във видеото.
 

Коментари Напиши коментар

94

стар комунист

преди 5 месеца

За 30г никой от дошлите на власт не вложиха и лев в икономиката и стопанството на държавата и затова живеете като в окосена нива! Нищото не ви върви на никъде! Навсякъде кражби, далавери и корупция в космически размери,така че и тези не случили се мизерници в света на ''големите пари '',няма да ги бъде! Ще си намажат и те филийките от двата края и ...беж да ги няма! Хубав ден на всички!

93

стар комунист

преди 5 месеца

До Щерю щерю, щерьооо нямаш представа колко си далече от реалностите България!!! Съветвам те просто да не пишеш ,защото под перото ти се раждат само глупости!

92

Инженерка:

преди 5 месеца

СТАТУКВОТО ГЕРБ ДОБРЕ ПЛАЩА ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО МУ- ЗАЩО ДА СЕ ПРЕЧИ НА ЛАКОМИТЕ ДУПЕТА ДА ПЕЧЕЛЯТРЪКОПЛЯСКАЙТЕЩЕ ИМА И НАПЛЯСКАНИ