Снимка: БГНЕС

Преди да бъде готов съставът на новото правителство се заговори за съкращение на държавни служители до края на 2022 г. Тази идея породи одобрение от една страна и недоволство от друга.

"Трябва да си зададем въпроса защо се прави подобно нещо? Има три ясни цели – да се освободи място за новата клиентела, за „нашите хора”.  Подобно нещо е правено и преди. На второ място – някои действия, които се плащат през бюджета, да бъдат аутсорсвани. Обикновено става дума за счетоводни и правни услуги. Третата цел е да бъде "нахранена тълпата". Това коментира пред Нова тв президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според него, подобна идея не е добра, особено със заявката на три нови министерства.

" Съкращаването на държавната администрация е наложително и не трябва да се отлага. Това намерение не е нещо ново под слънцето", обясни и зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

По думите му, така ще се съберат най-ефективно данъци и такси с минимално разходи, а "бюрокрацията ражда бюрокрация".

"Не се подобрява качеството на услугата. Чиновникът лимитира скоростта и качеството на услугата с присъствието си. Премахването на гишето ще премахне  и хранителната среда за корупцията. Електронизацията  ускорява и намалява  цената на услугата, а по-малкият брой на служителите ще увеличи заплатите на останалите работещи и ще направи професията по-привлекателна", категоричен е той.

Според него така ще се увеличи прозрачността и ефективността пред гражданите и фирмите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase