Снимка: БГНЕС

Не оценяваме като оптимистично това, което предстои на България, напротив предстоят кризи и трябва единение, нов тип диалог в НС, трябват мостове, обществото ни е твърде разединено и през тази една година и служебното правителство, и президентската институция положи усилия да го раздели допълнително. Това каза по време на консултациите при държавния глава Румен Радев за съставяне на правителство  председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Още по темата

Тя призна, че се надява с началото на втория мандат на Румен Радев стилът му на управляване да е друг.

„Месеци на чегъртане и репресии белязаха  тази година за симпатизантите на ГЕРБ - СДС, въпреки това сме втората политическа сила и ние заради тях гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция, ще бъдем със силни позиция по отношение на отстояване на демокрация, законността и спазването на Конституцията. Обещаваме, че ако правителство ,което ще сформират четирите партии имат нужда от помощ и съвет от наша страна, не само заради политическата мъдрост и заради опита ни, те ще получат помощ  и съвет, но в същото време всяка грешка ще бъде сочена,  защото за да има добро управление е нужно да има силна и знаеща опозиция“, посочи Атанасова.

Според нея след репресиите на симпатизантите на ГЕРБ, днес се стигна до спиране на работата на в. „Труд“, където има полиция.

Радев й отговори, че доколкото знае става дума за неплатени данъци от страна на вестника.

„Можехте за помогне финансово на „Труд“ имате достатъчно възможности, за да си плащат наема“, обърна се президентът към Атанасова.

 Радев определи ГЕРБ като формация с богат поетически опит.

„Вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост, вярвам, че разбирате, че след изборите има промяна и всички трябва да се съобразяваме с нея. Последните 2 служебни правителства стабилизираха страната и показаха, че е възможно управление, което да обединява опита и усилията на хора с различни политически възгледи“, посочи президентът.

Според него постигнатото през последните месеци трябва да бъде надградено и да върви напред, а не назад.

„Това изисква общите усилия на всички нас и съм убеден, че вие разбирате тези нови реалности и очаквам, както и обществото, конструктивно и отговорно поведение на силна опозиция“, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase