Снимка: архив, БГНЕС

В новия парламент ГЕРБ тръгва по пътя на опозицията. „Ние се въздържахме в подкрепата на Никола Минчев за председател на Народното събрание, защото беше принципна позиция на групата. Който и да беше предложен, ние щяхме да се въздържим. Това е избор на мнозинството и не е наша работа да казваме кой да бъде председател”, обясни Радомир Чолаков от ГЕРБ пред Нова тв.

По думите му задачата на Минчев няма да е лесна. Обясни обаче, че от партията биха му помагали. „Струва ми се, че всички политически сили в парламента трябва да му помагат, за да възстановяваме парламентаризма. Той обаче ще има проблем с наслоените през последната година негативни отношения спрямо парламента. Те се дължат на обкръжението на президента и на лидерите на неговата политическа формация”, добави Чолаков.

Още по темата

Депутатът посочи, че от ГЕРБ, както всички, искат да има правителство, защото е време за това. Коментира и какво биха направили, ако Кирил Петков бъде предложен за премиер. „Време е да се поеме отговорност. Допускам, че може да гласуваме с „въздържал се”, не изключвам обаче и да го подкрепим. Ние ще бъдем конструктивна опозиция и не искаме да сме мрачни критикари”, заяви Чолаков.

Коментар дойде и за второто място, което ГЕРБ зае на последните парламентарни избори. „Причините са много. Със сигурност трябва да е имало умора от 12 години управление. Българинът обича новото, хубаво е да има такова. Всъщност, два пъти тази година му беше предложено ново. Единият път той избра грешно, но ново. Вторият път пак избра ново, надяваме се този път да е по-добре, макар, че съм скептичен”, добави той.

Чолаков обясни, че би искал новата власт да има „дълъг живот”, за да може да реализира намеренията си. „Те всъщност имат добри намерения и интересни виждания”, допълни той.

На въпрос дали от ГЕРБ биха подкрепили „Продължаваме промяната” за конституционни промени с цел сваляне на главния прокурор Чолаков обясни: „Конституцията беше променяна шест пъти, мисля четири заради съдебната система. И четири пъти беше направена грешка. Аз принципно съм против тези резки промени в Конституцията”.

Относно здравните мерки в парламента депутатът от ГЕРБ каза, че в групата на партията всички са ваксинирани. „Още в 45-ия парламент г-н Борисов даде личен пример, отиде и се ваксинира. И ние щем-не щем отидохме и се ваксинирахме всичките”, уточни Чолаков.
 

Коментари Напиши коментар

78

Да им е сладко!

преди 1 месец

Ясно е, че някои от ГЕРБ яко са крали...подвиха главички пред Киро ментата, готови са й още бой да ядат от Рашков.

77

Анонимен

преди 1 месец

страшното е е ако извънпарламентарно подготвят 120+++ депутати да гласуват за Борето, че он зема да линее. никой не го пита " мълчейки по важните въпроси на създадента ситуация мислите ли как да таковата"

76

Анонимен

преди 1 месец

"Г-н Борисов даде пример и се ваксинира, и щем не щем се ваксинирахме"? Опа! Това значи ли, че вашата депутатка от Варна, която беше жива и здрава (помня като слон), само за три дни се "разболя" от КОВИД и почина, а не защото се е ваксинирала? Поне това беше официалната информация - починала от КОВИД! Е как човек за три дни се разболява и умира от КОВИД не ми е много ясно? Нека някой доктор ни го обясни, за предпочитане Ангел Кунчев!