Служебното правителство предлага в следващия проектобюджет минималната заплата да стане 710 лв., а майчинството 650 лв. 
 
"Към момента все още нямаме публичен изчистен механизъм за определяне на минималната работна заплата. Тя се определя административно и в голяма степен неясно", коментира икономическият съветник в Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Тази зависимост се дължи на специфика на българския бизнес цикъл и на неговите ефекти. Това е нормално, защото повечето сектори са поставени във висококонкурентна среда. Всички фирми работят сравнително на минимума на средата, тъй като конкурират. Те формират печалбата си от намаление на своите издръжки. Ако тези фирми трябва да увеличат минималната работна заплата на служителите си, това означава или по някакъв начин да ги натоварят с допълнителни дейности, или да съкратят хора", поясни той. 
 
Той смята, че безработицата ще се покачи с 1%.
 
"Доста смело се правят планове за този бюджет без средносрочна бюджетна прогноза, каквато е задължително да има. Увеличаването на минималната заплата може да доведе в следващите три години до увеличаване на данъците и осигуровките. В момента в проектобюджета, който беше обявен от служебното правителство, не е придружаван от такава средносрочна бюджетна прогноза", обърна внимание Ножаров. 
 
"Пенсиите трябва да бъдат базирани, особено за осигурителен стаж и възраст, на база осигурителния принос на лицата към системата. В противен случай ние стимулираме сивата икономика. Колкото повече се увеличават пенсиите, без да се увеличава производителността на икономиката, толкова по-малко реални блага те ще могат да си купуват. Увеличението на пенсиите не увеличава реалната покупателна способност на пенсионерите", заяви икономическият съветник. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 

Коментари Напиши коментар

44

Капитан петко

преди 5 месеца

И тия били работодатели жалки робовладелциАко могат биха ни карали даим работим без пари до кога така скъпи работодатели горките те но ако няма кой даим работи тогава ще видят кон боб ядели сабудете се и дигнете стачки стига сте работили за жълти стотинки за тия изедници

43

Анонимен

преди 5 месеца

До 41 Ходи да ти ги дадат, какво правиш тука?

42

Анонимен

преди 5 месеца

Доста изкривена фантазия има тоя Щерю.