Общ преглед
Президентът Румен Радев призова депутатите преди да изговорят първите си думи от парламентарната трибуна да осмислят мисията, която българите ни възложиха.

„Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът съдбовен. За първи път в рамките на година формираме трето НС. Предишните два парламента живяха кратко и не успяха в основното – да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет.“, каза той.

Според него обществото още търси изход от корекционното статукво, но то вече каза – Не на превзетата държава.

„Време е за национален консенсус, който да съдържа важи приоритети, които да бъдат свободата, справедливостта и законността. Тези ценности са предосновни за благоденствието и модернизацията на България.

На първо място ни е нужен политически консенсус на реформаторските сили от реформаторско и социално управление. От него зависи да имаме правителство и съдбата на политическата ни система , която не може да понесе поредни предсрочни избори. От него зависими и съдбата на хората, които очакват решения за преодоляването на кризата“, каза президентът.

„Самата мисия на НС се гради около консенсусът за народовластието. В България протичат дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрация и държавността и вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант на плурализма, да усъвършенствате изборния процес“, каза Радев.

Според него загубата на доверието в политическата каса пролича от отдръпването от урните през тазгодишния изборен маратон.

„Не можем повече да допуснем пилее на историческо време нито. Важният консенсус е този за законността и справедливостта и ако искаме този парламент да е траен и успееш, трябва да върне в русото на закона. Важна задача е премахването на прокурорския чадър и това е ключът към бъдещето и ако НС не успее да постигне промени в прокуратурата, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на този чадър“, предупреди президентът.

Според него не по-малко важен консенсус е този около икономическата и социалната политика.

Радев призова депутатите да обсаждат и бюджета за следващата година на служеното правителство. Той настоя и външната политика да бъде оставена в ръцете на дипломати от кариерата.

Нужни са законодателни промени за Плана на възстановяване и развитие на ЕС.

Коментари Напиши коментар

53

промяна

преди 6 месеца

Харманлийското китаристче напусна групата "има такъв няма такава" и се присъедини към бухосинхронистите Кирчо и Кокорчо до скорощните избори.

52

Зелен чарап

преди 6 месеца

Какви огромни надежди бе тавариш пилотчик ти се оказа най-големия *** на света, а 8% от хората не искат ни един от вас да бара управлението в страната. Ти къде си трагнал. Ти си различна реалност за 80% от избирателите, вие изобщо не важите. Вие не заслужавате ни правителство нито 1 стотинка от данъците ни. Освен че не ставате за нищо, ама сте и нагли - продължавате да ми се зъбите и пулите от трибуната като биороботи. Някой натиска копчето и тоя се озъби, ама оня се опули. Сюрия л#шпери

51

Анонимен

преди 6 месеца

До АнонименДЪРЖАВАТА ТОВА СТЕ ВИЕ !НАРОДА! КАЗВА ТИ ГО ЧОВЕК ЗАВЪРШИЛ ДИПЛОМИРАН ПУБЛИЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ! И ПО ПРОФЕСИЯ АЗ ТРЯБВА ДА РАБОТЯ ТАМ . НО ЗА ДА РАБОТЯ ТАМ ТРЯБВАТ ВРЪЗКИ ЗАЩОТО ТОВА Е ДЪРЖАВАТА В ТОВА Е ПРЕВЪРНАТА.ВИЕ СИ ИЗБИРАТЕ ТЕЗИ УПРАВЛЯВАЩИ - ТЕ СА ВАШЕ ОГЛЕДАЛО.Тези които ограбиха државата съсипаха заводи селата - прекрасни доведоха държавата до най- бедна в Европейския съюз -сега техните деца ви управляват.Вие какво само се оплаквате, излезте на улицата и се борете за растеж